Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PONOVNO NAPALI FRANCUSKU

OGLASILA SE SUPRUGA TERORISTA 'Sestra mi je rekla da upalim televizor. I onda je počela plakati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za teroristički napad na jugoistoku Francuske u petak sumnjiči se Yassina Sahlia, koji je od 2006. do 2008. bio pod policijskim nadzorom zbog radikalizma.

17:13 - Supruga osumnjičenog za napad dala je izjavu za francusku radio stanicu Europe 1.

'Ne znam što se dogodilo. Jesu li ga uhitili? Otišao je na posao u 7 ujutro. Dostavljač je. Nije došao doma nakon posla, čekala sam ga. Sestra mi je rekla da upalim televizor. I onda je počela plakati. Srce mi se zaustavilo', izjavila je supruga.

'Vodimo normalan život. On ide na posao pa se vrati. Normalni smo Muslimani. Slavimo Ramazan. Imamo troje djece i normalan život. Ne razumijem', zbunjeno je izjavila supruga.

Pročitajte i ovo Policija na mjestu napada na turiste u Parizu Sumnja u terorizam Čekićem i nožem napao turiste usred Pariza: Jedna osoba je poginula, još dvije su ozlijeđene Policija pucala na ženu koja je prijetila putnicima u prigradskom vlaku Otvorena istraga Drama u Parizu: Žena u vlaku vikala "Allahu Akbar", policajci je upucali

17:03 - Muškarac kojemu je odrubljena glava u petak u terorističkom napadu na tvornicu industrijskog plina blizu Lyona u Francuskoj, bio je poslodavac Yassina Salhija, počinitelja napada koji je priveden, doznaje se iz dobro upućenih izvora.

Glava žrtve, šefa lokalne prijevozničke tvrtke, pronađena je obješena na žičanoj ogradi tvornice američke tvrtke Air Products u Saint-Quentin-Fallavieru. Oko nje su bile izvješene vije islamističke zastave. Tijelo ubijenoga pronađeno je u krugu tvornice, navodi isti izvor.

Ovo je prvi put da je nekoj osobi odrubljena glava u Francuskoj u terorističkom napadu, praksa koju su do sada primjenjivali pripadnici terorističke Islamske države u Iraku i Siriji.

Počinitelja napada Yassina Salhija (35) uhitio je na licu mjesta vatrogasac nakon eksplozije. On je, po riječima francuskog ministra unutarnjih poslova bio od 2006. do 2008. pod nadzorom službi sigurnosti zbog sumnje u pripadanje radikalnim krugovima.

Predstavnici glavne islamske organizacije u Francuskoj osudili su u petak napad počinjen u području Lyona pozivajući "cjelokupnu nacionalnu zajednicu na oprez, jedinstvo i solidarnost".

Vijeće francuskih Muslimana priopćilo je da "osuđuje s najvećom odlučnošću teroristički napad na tvornicu Air Products iz Saint-Quentin-Fallaviera u departmanu Isere, regiji Rhone-Allpes" u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, napisao je čelnik te institucije Dalil Boubakeur u priopćenju.

"Vijeće želi izraziti najdublje zgražanje zbog tog čina koji se ne može pozivati ni na jednu religiju ili bilo koji drugi motiv", dodao je on i pozvao "cjelokupnu nacionalnu zajednicu na oprez, jedinstvo i solidarnost".

Čelnik Nacionalnog opservatorija protiv islamofobije Abdallah Zekri također je oštro osudio napad nazvavši ga "barbarskim činom" koji je u potpunoj suprotnosti s vrijednostima islama.

Predsjednik Hollande na svojem je Twitter profilu napisao da 'odgovor treba biti akcija, prevencija, odgovaranje kao i potreba da se ustraje na našim vrijednostima i da se nikada ne prepustimo strahu'.

 

 

13:30 - Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve objavio je ime napadača na francusku tvornicu. Riječ je o Yacinu Saliu, ocu troje djece koji je od prije poznat policiji zbog radikalizma. Njegov je dosje otvoren 2006. godine, a osim što ga se smatralo 'opasnim po sigurnost države' povezuje ga se s ekstremizmom.

Napadač je, prema službenom dosjeu, bio povezan s pokretom Salafish, džihadističkom skupinom Sunita koja djeluje na području Sirije i Iraka. Sahi do sada nije imao prekršajnih prijava.

13:00 - Francuski predsjednik u svojem je obraćanju kazao je kako se radi o terorističkom napadu.

'Postoje emocije, no one ne smiju prevladati prilikom odgovora na ovaj čin. Potrebna nam je akcija, no ne smijemo se prepustiti strahu', rekao je francuski predsjednik Francois Hollande u svojem obraćanju javnosti.

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je u petak da je napad koji se dogodio na jugoistoku Francuske, u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, bio teroristički te da je osumnjičenik za napad identificiran i uhićen.

Potvrdio je i medijske napise o tome kako je jedan muškarac upravljao automobilom, te da postoji mogućnost da je u njemu bio prisutan još jedan muškarac. Ušao je u dvorište tvornice te namjerno vozio prema spremnicima s plinom ne bi li 'bez imalo sumnje , izazvao napad'. Također je potvrdio obezglavljivanje žrtve te pronalazak arapskog pisma i poruku na žrtvinoj glavi.

'Napad je bio teroristički...pronađeno je obezglavljeno tijelo...Dosad znamo za jednog poginulog i dvoje ozlijeđenih', rekao je Hollande na novinskoj konferenciji u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu EU.

Dodao je da su u području na kojem se dogodio napad raspoređene znatne policijske snage kako bi se izbjegli daljnji incidenti. On je naglasio da Francuska mora "iskorijeniti skupine i pojedince odgovorne za ovakve postupke".

Hollande je sazvao hitnu sjednicu vijeća za obranu i vraća se u Francusku, prenose agencije.

'Napadač je uhićen i identificiran, a sve potrebne mjere bit će poduzete', dodao je Hollande.

12:45 - Posljednje izvješće pokazuje da se napadač, jureći automobilom, zaletio te tako probio ogradu tvornice. Zaustavio se kod spremnika s plinom gdje je izazvao eksploziju. Potom je pokušao otvoriti spremnike plina, no to mu nije uspjelo. Policija ga je uhitila. Uhićeni muškarac ima 30 godina i prema navodima izvora, poznat je međunarodnim tajnim službama. Još nije poznato na koji je način u napadu sudjelovala druga osoba koju spominju neslužbeni izvori lokalnih medija.

'Islamska je država koncentrirala svoje napore da dođu u kontakt sa svojim pristašama u Francuskoj te ih potekane da izvedu ovakvu vrstu napada', ispričao je Sam Kiley, reporter Sky Newsa

12:27 - Uhićeni muškarac nalazi se na ispitivanju, a Le Dauphiné Libéré piše i da su snage sigurnosti posljednjih nekoliko mjeseci bile u spremnosti za napad ovakve prirode. Francuski predsjednik Francois Hollande, koji je ovog posljepodneva trebao sudjelovati na sastanku zemalja EU u Bruxellesu, vraća se u Francusku.

List spominje i da je jedna osoba primjećena kako vozi naprijed - natrag ispred tvornice. Gradonačelnik Bordeauxa Alain Juppé, osudio je ovaj teroristički napad.

12:25 - Prema inicijalnom izvješću, u napadu je sudjelovalo više osoba. Osumnjičenici su automobilom punim eksplozivnih naprava ušli u prostor tvornice nakon čega je uslijediio niz eksplozija.

Muškarac za kojeg se vjeruje da je izveo napad je uhićen, javljaju lokalni mediji.

12:15 - Na žrtvinoj glavi pronađeno je arapsko pismo, javlja AFP. Francuski premijer Manuel Valls kazao je kako su na terenu pojačane mjere sigurnosti.

'Ništa nismo vidjeli, no čuli smo snažnu eksploziju. Naši ljudi nisu uplašeni, no to je zbog toga što su još uvijek u šoku zbog činjenice da se ovako nešto može dogoditi odmah iza ugla', rekao je Eric Coquet, vlasnik obližnje tvornice.

GODINA DANA KALIFATA Od nepoznate skupine do neprijatelja svijeta u 12 mjeseci

12:05 - Lokali mediji javljaju kako je glava obezglavljenog muškarca pronađena kako 'visi na ogradi' tvornice. Muškarac nije stradao od eksplozivne naprave. Policija utvrđuje tijek događaja.

12:00 - Prema pisanjima francuskog lista Le Dauphiné, uhićeni muškarac od prije je poznat francuskim anti-terorističkim snagama.

11:57 - Prema posljednjim informacijama ranjeno je najmanje deset osoba. Prema riječima svjedoka, muškarac koji je aktivirao eksplozivne naprave nije zaposlenik tvornice. U tvornici Air Products, koja se bavi prodajom spremnika za plin nalazi se 40-ak zaposlenika, kojima je zabranjen izlazak zbog mogućnosti ponovnog napada. Radnicima okolnih tvornica također je upućen zahtjev da ostanu unutar tvornica.

11:55 - Iako motivi napada još uvijek nisu poznati, The Local piše kako je napadač ušao u tvornicu oko 11 sati, a odmah nakon eksplozija upućen je poziv francuskoj specijalnoj antiterorističkoj policiji.

Lokalni časopis Le Dauphiné Liberé u svojem je internetskom izdanju objavio kako je jedna osoba uhićena na mjestu događaja. Nije potvrđeno radi li se o napadaču.

ŠOKANTAN VIDEO: Objavljena snimka napada u Parizu

Masakr koji je zgrozio svijet: 'To je napad na slobodu misli'

11: 30 - U tvornici u mjestu Saint-Quentin-Fallavier nedaleko od francuskog Grenoblea pronađeno je tijelo obezglavljene osobe. Na mjestu nesreće pronađena je zastava Islamske države.

Napadač za kojeg se pretpostavlja da je pripadnik islamista ušao je u tvornicu plina na istoku Francuske te postavio nekoliko setova eksplozivnih naprava, javlja AP. Obezglavljeno tijelo pronađeno je nedaleko od tvornice. Pri aktivaciji eksplozivnih naprava, nekoliko je osoba ozlijeđeno.

Osobe opremljene islamističkim zastavama i obilježjima probile su se vozilom u prostor postrojenja i došlo je do eksplozije plinskih spremnika. Tužiteljstvo je otvorilo istragu napada kojeg vodi kao teroristički.

To je drugi teroristički napad u Francuskoj nakon što su u siječnju napadači pobili 17 osoba u uredima satiričkog tjednika Charlie Hebdo i u židovskoj prodavaonici hrane.

Policija se nalazi na terenu, očevid je u tijeku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene