Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stišavanje napetosti s SAD

TERITORIJALNI SPOR Kina će odbaciti arbitražu Suda u Den Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u petak objavila da neće priznati odluke Stalnog arbitražnog suda, međunarodne institucije sa sjedištem u Den Haagu koja se proglasila nadležnom za ocjenu nekih vidova teritorijalnog spora između Pekinga i Manile u Južnokineskom moru.

Sud se u četvrtak proglasio nadležnim u aferi teritorijalnih potraživanja Pekinga u Južnokineskom moru, koje Filipini smatraju "nezakonitim". Procijenio je da se spor odnosi na "interpretaciju ili primjenu Konvencije" UN-a o pravu na moru, koju su ratificirale obje zemlje.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Antony Blinken i Wang Yi Jasna poruka Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku"

"Nećemo sudjelovati u tom postupku, nećemo prihvatiti njegove zaključke", reagirao je Liu Zhenmin, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova, na konferenciji za tisak.

Kina je u više navrata izrazila odbijanje međunarodne arbitraže za koju smatra da bi uvrijedila njezin suverenitet.

"Filipini su zatražili tu arbritražu bez pristanka Kine, to nije dobronamjeran postupak, Manila mu pribjegava ne da bi riješila naš spor već da bi zanijekala teritorijalna prava Kine", nastavio je Liu.

SAD poslao razarač u Južno kinesko more; Kinezi zaprijetili: Odgovorit ćemo na provokaciju

"Odluka Suda o svojoj nadležnosti ili rezultat arbitraže neće promijeniti naš položaj, niti utjecati na suverenitet i jurisdikciju Kine" u regiji, kazao je on.

Peking polaže pravo na suverenost nad skoro cijelim Južnokineskim morem odbacujući prava na njegove dijelove Vijetnamu, Flipinima, Tajvanu, Maleziji i Bruneiju.

Sud je utvrdio kako je mjerodavan da sasluša sedam podnesaka Manile prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) te da odluka Kine da ne sudjeluje "ne lišava sud nadležnosti".

Kina i SAD ublažavaju napetosti u Južnokineskom moru

Čelnik kineske ratne mornarice i njegov američki kolega razgovarali su video vezom u četvrtak, dva dana nakon ophodnje američkog ratnog broda u zoni Južnokineskog mora na koju pravo polaže Peking, objavio je Pentagon.

Pentagon je gotovo jednosatni razgovor američkog admirala Johna Richardsona i kineskog admirala Wu Shenglija ocijenio "vrlo produktivnim i profesionalnim".

Po američkom obrambenom dužnosniku, kineski dužnosnik nije želio dovesti u pitanje dijalog između dviju mornarica usprkos napetosti stvorenoj stanjem u Južnokineskom moru.

Šef američkih snaga na Tihom oceanu, admiral Harry Harris trebao bi sljedećeg tjedna otputovati u Peking u "odavno planirani" posjet. Posjet će se održati od 2. do 5. studenoga.

Dvojica admirala dogovorila su se o novom razgovoru putem video veze do kraja godine, kazao je kapetan broda Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona.

SAD je poslao u utorak raketni razarač USS Lassen na plovidbu manje od 12 milja udaljenu od umjetnih otočića koje je Peking izgradio na stijenama arhipelaga Spratleys, u Južnokineskom moru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene