Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksperimentalno testiranje

Hoće li terapija koja uspješno uništava leukemiju uskoro postati dostupna svima?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nicku Williamsu liječnici su dijagnosticirali leukemiju u dobi od četiri godine, a sve donedavno, niti jedna terapija nije uspjela trajno ukloniti tu opaku bolest. Nakon što su iscrpljene sve konvencionalne metode, njegov otac je odlučio porazgovarati s njim.

Kad je navršio 14 godina, Nicka je njegov otac John posjeo i objasnio mu kako su liječnici isprobali sve što im je dozvoljeno konvencionalnim putem, zračenje, kemoterapiju i transplantaciju koštane srži. Ništa nije dalo dugoročne rezultate.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica Kako postati darivatelj Možda biste baš vi nekome mogli spasiti život: "Nikada nije kasno da pokrenemo dobru stvar" Je li akcija za tatu Roberta Matalina zapravo obmana (Foto: Provjereno) - 5 Podignuta optužnica VIDEO Cijela Hrvatska skupljala donacije za njegovo liječenje, mnogo novca dao Ćorluka: Par sve prevario - kupio Golfa sedmicu

Postojao je još jedan mogući tretman, a taj je bio eksperimentalna terapija na Sveučilištu u Pennsylvaniji. John je sina upitao je li svjestan što bi značilo da ta terapija ne uspije. 'Shvatio je da bi mogao umrijeti. Primio je to stoički', rekao je John za CNN.

Rusi koriste cjepivo koje dvostruko produljuje život oboljelima od raka

Nekoliko mjeseci kasnije, Nick je otputovao iz svojeg doma u Virginiji u Philadelphiju, kako bi se uključio u program eksperimentalnog liječenja. Ta nova terapija značajno se razlikovala od konvencionalnih, jer je umjesto napadanja stanica raka otrovima poput kemoterapije i zračenja, zapravo koristila Nickove imunološke stanice, koje su liječnici reprogramirali, u borbi protiv stanica raka.

Dakle, u navedenoj terapiji, liječnici prvo vade pacjentove T-stanice, koje igraju ključnu ulogu u imunološkom sustavu. Nakon toga liječnici te stanice reprogramiraju prenošenjem novih gena u njih. Nakon vraćanja u tijelo pacijenta, svaka ta T-stanica se umnoži na njih 10.000. Te nove stanice kreću u lov i istrebljenje stanica raka u tijelu pacijenta.

Bolest nestala u samo dva mjeseca

Nuspojava takvog liječenja jest ta da se kod pacijenta javljaju simptomi poput gripe na kratko vrijeme, tako da je isti scenarij prošao i Nick, koji je na jedinici za intenzivnu njegu proveo jedan dan.

Dva mjeseca kasnije njegova leukemija je nestala, a otad je prošlo šest mjeseci i Nick, koji sad ima 15 godina više nije bolestan. Liječnici niti šest mjeseci nakon terapije nisu pronašli tragove leukemije u njegovom tijelu.

Osim Nicka, terpaiju je primila još 21 osoba, a njih 18, poput Nicka, ušlo je u potpunu remisiju. Jedna od njih već 20 mjeseci ne pokazuje simptome leukemije u tijelu nakon terapije. Liječnici dječje bolnice u Philadelphiji svoja zapažanja i rezultate objavili su tijekom vikenda na godišnjem skupu Američkog društva za hematologiju.

Neće biti za godinu dana, ali neće trebati niti 10 godina

'To je apsolutno jedno od najuzbudljivijih otkrića u liječenju raka u posljednjih 20 godina. Ušli smo u jedno posve novo područje medicine', ističe dr. David Porter, onkolog i hematolog iz navedene bolnice.

Jedan od najboljih aspekata te nove terapije jest taj da njezino reproduciranje u drugim medicinskim centrima ne bi bilo preteško, a Porter se nada kako bi uskoro ta terapija mogla postati dostupna svima.

'Naša nada je da bi se to moglo dogoditi vrlo brzo. neće biti dostupna svima već iduće godine, ali isto tako ne mislim da će biti potrebno deset godina za to', zaključio je Porter.

Podsjetimo, djevojčica Nora Šitum (5) trebala je također primiti spomenutu terapiju, no usljed zdravstvenih komplikacija koje su joj prethodile, nakon što je stigla u SAD, umrla je 20. ožujka u Dječjoj bolnici u Philadelphiji u SAD-u. Zbog zloćudne hematološke bolesti djevojčica se od prosinca 2010. liječila na zagrebačkom Zavodu za hematologiju i onkologiju u KBC Zagreb, a nakon što su iscrpljeni svi oblici liječenja, jedina šansa bila je nova metoda liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji koju, na žalost, na kraju nije niti stigla primiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene