Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema struje ni grijanja

Temperatura pada, tenzije rastu: U New Jerseyu gorivo na par-nepar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Električna energija se još uvijek nije vratila u domove 2,7 milijuna Amerikanaca diljem Istočne obale, osim toga, zbog nestašice goriva redovi na crpkama su kilometarski.

Nakon svih problema koje je superoluja Sandy donijela istočnoj obali SAD-a, životi stanovnika tog područja polako se vraćaju u normalu, no za one čiji domovi još uvijek nemaju struje ni grijanja, normalizacija stanja nije dovoljno brza. Bez struje je i dalje oko 2,7 milijuna Amerikanca, a predviđa se da bi za većinu njih tako moglo ostati i cijeli sljedeći tjedan, piše CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požurite na pumpu Vlada donijela odluku: Od utorka rastu cijene goriva Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

Ljutiti i frustrirani stanovnici pogođenih područja kažu da im pomoć ne dolazi dovoljno brzo, a posebno su zabrinuti zbog velikog pada temperatura koji se uskoro očekuje diljem istočne obale. 'Iz elektro-kompanije su nam javili da ćemo morati čekati do daljnjega. Pa već čekamo pet dana!', ljutito je rekao jedan stanovnik New Jerseya, koji se sa svojom obitelji privremeno uselio kod prijatelja koji ima struju i grijanje. 'Dok nam se ne vrati struja ne možemo se vratiti normalnom životu, grijanje nam ne radi, a temperature padaju', dodao je.

>> U New Yorku redovi za benzin kao tijekom velike naftne krize

Stanovnici New Jerseya bore se i s nestašicom goriva, a dogodila im se i situacija koju smo mi u Hrvatskoj imali osamdesetih godina, za vrijeme bivše države - gorivo će se kupovati 'na parne i neparne'. To znači da će vozači čije su registracije na parni broj moći kupovati gorivo na parne datume, a oni s neparnima na neparne. Kako bi se što prije riješila nestašica goriva, ministrica za nacionalnu sigurnost, Janet Napolitano, privremeno je dopustila ulazak tankera iz Meksičkog zaljeva u luke na istočnoj obali.

Što se tiče struje u New Yorku, stanje je znatno poboljšano. Con Edison, lokalni distributer, objavio je u petak da je ponovno priključio 100.000 pretplatnika na jugu Manhattana, što je prvi stvarni napredak u tom dijelu gradu nakon prolaza Sandy u ponedjeljak.

No, deseci tisuća pretplatnika u subotu ujutro još je bilo bez struje u gradu. Neki dijelovi grada dobit će struju tek 11. studenoga.

Vozačima koji satima čekaju ispred otvorenih benzinskih crpki, Bloomberg je obećao poboljšanje. Naftovod koji opskrbljuje New York trebao bi početi dopremati gorivo na pumpe a brod blokiran u luci sa 64.000 barela nafte ponovno je stavljen u funkciju.

Telekomunikacijski operateri i dalje imaju poteškoća u pokrivanju najpogođenijih zona. Prema drugoj tvrtki na tržištu, Verizon, popravak šteta 'mogao bi potrajati'.

>> Sandy je bila jača: Otkazan tradicionalni maraton u New Yorku

Glede prijevoza, autobusi voze normalno a podzemna željeznica i vlakovi u predgrađima postepeno se puštaju u promet. No, podzemna željeznica koja obično prevozi 5,5 milijuna putnika dnevno ne prometuje još uvijek na svim trasama.

Predsjednik Barack Obama zahvalio je u subotu svim pripadnicima spasilačkih ekipa kao i postrojbama Nacionalne garde, uz pomoć kojih je 290.000 obroka i 500.000 boca s vodom podijeljeno prvog dana dopremanja pomoći u New Yorku, rekao je Bloomberg.

Uz sve ove probleme, pljačkaški pohodi su sve češći, a otkazan je i tradicionalni njujorški maraton. Šteta od superoluje procjenjuje se na nevjerojatan iznos od 30-50 milijardi dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene