Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavio poruku

VRATIO UKRADENE STARINE 'Donijeli su mi samo probleme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anonimni lupež ostavio je u predvorju izraelskog muzeja dvadeset godina nakon krađe 2.000 godina staro isklesano kamenje iz rimskog doba korišteno za obranu te poruku s isprikom, rekla je glasnogovornica izraelskoga Državnog ureda za starine Yoli Shwartz, piše izraelski portal Arutz Sheva.

'Ukradeni su u srpnju 1995. i otad su mi donijeli samo probleme. Molim vas, na kradite starine', piše u poruci.

Pročitajte i ovo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas" Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Torbu s kamenjem iz rimskog doba u muzeju je prošli tjedan pronašao zaposlenik Muzeja islamske i bliskoistočne kulture iz Beershebe. U torbi je bila i karta na kojoj su križićem obilježene ruševine židovskoga grada Gamle odakle je kamenje za katapultiranje ukradeno.

Gamla je povijesna lokacija na Golanskoj visoravni, grad koji su između 66. i 73. godine u sukobima između vojnika Rimskoga Carstva i židova uništili Rimljani. Za suvremeni Izrael simbol je junaštva te značajno povijesno i arheološko mjesto kao i turistička atrakcija.

DVOJE TINEJDŽERA KRALI U AUSCHWITZU Prijeti im do 10 godina zatvora

Rimljani su kamenjem gađali drevni židovski grad nastojeći se približiti njegovim zidinama i osvojiti ga, kaže izraelski arheolog Danny Syon koji je godinama radio na iskopavanju brojnih arheoloških mjesta oko Gamle. "Kamenje su ručno klesali vojnici ili zatvorenici", objasnio je.

Shwartz je rekla da će se ukradeno kamenje vratiti među preostalih oko 2.000 komada koliko ih se ondje čuva. Istaknula je da je njihova povijesna vrijednost nemjerljiva, dodavši kako ovo nije prvi put da kradljivci starina zbog grižnje savjesti ukradene predmete vrate i nakon duljeg vremena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene