457396
457396
457396
457396
457396

U Teksasu pronađene sulude količine nafte i prirodnog plina

  • , 17.11.2016., 19:23
  • Autor:
  • komentara

Odlične vijesti za SAD. Američka geološka služba (USGS) objavila je da je u zapadnom dijelu Teksasa pronađeno toliko zaliha nafte i prirodnog plina, da Amerikanci sad moraju još manje brinuti o oskudici fosilnih goriva.

 
 
 
 
Naftna bušotina (Foto: AFP)
Naftna bušotina (Foto: AFP)

Otkriće zaliha nafte i zemnjog plina potvrđeno je u srijedu te pokazuje da SAD još uvijek imaju, čak i na području koje je dosad već dalo milijarde barela nafte, još potencijala na tom istom području za proizvodnju - još milijardi barela nafte i zeprirodnog plina.

Tim Waltera Guidroza, programskog direktora Programa energetskih resursa pri USGS-u, otkrio je podzemnu zalihu od čak 20 milijardi barela nafte, 4.53 trilijuna kubičnih metara prirodnog plina te 1,6 milijardi barela ukapljenog prirodnog plina.

Te ogromne zalihe pronađene su u geološkoj formaciji Wolfcamp Shale, u središnjem dijelu zapadnog područja američke savezne države Teksas. To nalazište ujedno je i najveće nalazište nafte iz škriljca, čak triput veće od nalazišta nafte u škriljcu iz 2013. godine u Sjevernoj i Južnoj Dakoti te Montani.

Gudiroz je za pronalazak pohvalio "promjene u tehnologiji i industrijskoj praksi", koje su omogućile povećanje tih resursa kao i mogućnost njihovog izvlačenja iz tla.

Guverner Teksasa Greg Abbott objavio je na svojem Twitter profilu da je Teksas upravo postao bogatiji za 934 milijarde dolara.

Geolozi ističu da se nafta iz škriljca klasificira kao nekonvencionalna, uspoređujući taj izvor s klasičnim izvorom nafte u tlu, jer za izvlačenje van iz škriljca potrebna je napredna tehnologija bušenja ili izvlačenja, poput hidrauličkog lomljenja.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se