277268
277268
277268
277268
277268

U ratu s divovskim štakorima

  • , 06.03.2013., 07:57
  • Autor:
  • komentara

Teheran je u ratu s golemim štakorima koji mogu težiti i do pet kilograma, a u iranskoj prijestolnici ima ih dvostruko više nego stanovnika, javljaju tamošnji mediji.

 
 
 
 

Iranski glavni grad oduvijek je imao problema sa štakorima. Svako proljeće otapanje snijega s obližnje planine Alborza izaziva podzemne poplave koje štakore tjera iz njihovih jazbina (lair). Godine 2000. gradske su vlasti pokušale veliku akciju trovanja tih glodavaca, ali to nije riješilo problem. Naprotiv, kao da ih je učinilo otpornijima.

>> Znanstvenici štakorima podarili pogled Terminatora

Sada ih u gradu s 12 milijuna stanovnika imao oko 25 milijuna, po procjenama. Savjetnik za okoliš u gradskoj upravi Ismail Kahram rekao je za iranski portal Kudsonline.ir da su "štakori veći i izgledaju nekako drugačije, a za takve promjene inače trebaju milijuni godina evolucije".

Ovaj put na štakore se ide i snajperima. Osnovana je posebna postrojba najpreciznijih vojnih strijelaca s opremom za noćni lov. No, dosad su uspjeli upucati samo oko dvije tisuće glodavaca.

"To rat koji traje sedam dana u tjednu, 24 sata na dan. Danju ih trujemo kemijskim otrovima, a noću ih gađamo snajperima", kazao je član gradskog poglavastva Hadi Hejdarzadeh. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se