Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Irana

'Savjetujemo vam da pripazite na urote neprijatelja u regiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian odbacio je u utorak izjave saudijskog šefa diplomacije koje je dan ranije pozvao Iran da povuče svoje 'okupacijske' snage iz Sirije i tako pomogne riješti sukob u toj zemlji.

'Islamska Republika Iran najveća je zemlja regije angažirana u borbi protiv terorizma. Iran pomaže vladama i narodima Iraka i Sirije u borbi protiv terorizma u okviru međunarodnih propisa', izjavio je Amir-Abdolahian.

Pročitajte i ovo Gaza, 11. listopada 2023. - 6 Rat na Bliskom istoku Dugo su ljuti regionalni suparnici, a sad su obavili važan razgovor: Jedno je bilo presudno Slika nije dostupna 'Značajan pomak' Bliski istok pred 'tektonskim poremećajem'?

'Saudijskoj Arabiji savjetujemo da pripazi na urote neprijatelja u regiji (...) i pozivamo je da igra pozitivnu ulogu', dodao je.

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Saud al Fejsal rekao je u ponedjeljak da je 'Iran u više sukoba dio problema, a ne rješenja'.

Saudijska Arabija i druge sunitske monarhije u Perzijskom zaljevu podupiru sirijske pobunjenike koji od ožujka 2011. žele svrgnuti Bašara al Asada. Ta se pobuna ubrzo prometnula u građanski rat u kojemu je poginulo više od 190.000 ljudi.

Otkriven plan IS-a za širenje Kalifata: Uključuje i Putina!

'Želi li Iran biti dio rješenja u Siriji, mora povući svoje snage iz Sirije. I to mora učiniti i drugdje, bilo da je riječ o Iraku ili o Jemenu', kazao je princ al Fejsal.

Iran financijski i vojno pomaže režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Među skupinama koje se bore protiv Asadova režima je i Islamska država (IS) koju Saudijska Arabija i četiri druge arapske zemlje bombardiraju u okviru međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene