Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ušla u povijest

Tammy Baldwin prva američka senatorica lezbijka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnica demokrata u Wisconsinu Tammy Baldwin ući će u povijest budući da je postala prva američka senatorica koja je otvoreno priznala da je lezbijka, a na izborima je pobijedila dosadašnjeg guvernera republikanca Tommyja Thompsona u najskupljoj utrci za Senat u povijesti ove američke savezne države.

Dva kandidata su za izbore sakupila najmanje 65 milijuna dolara, a Thompson je oko ponoći po lokalnom vremenu priznao poraz. Pobjeda Tammy Baldwin još je jedan udarac za republikance, a demokrati su preuzeli i republikanska zastupnička mjesta u Massachusettsu i Indiani.

'Nisam se kandidirala kako bih ušla u povijest', kazala je Baldwin u svom pobjedničkom govoru. 'Kandidirala sam se kako bih nešto promijenila, donijela promjene u živote obitelji koji se bore da pronađu posao i plate račune', dodala je.

>> Obama dobio još jedan mandat i poručio: 'Najbolje tek dolazi!'

Tammy Baldwin (50) prvi je puta izabrana u Kongres 1998., a s ovim izborom postala je prva senatorica iz Wisconsina. Iako povijesno važna, njezina seksualna orijentacija začudo nije postala velika tema tijekom predizborne kampanje.

'Pobjeda Tammy Baldwin pokazuje ono što većina Amerikanaca već zna: kandidate treba procjenjivati prema njihovim kvalifikacijama za posao a ne prema njihovim seksualnim orijentacijama', kazao je predsjednik organizacije za prava istospolnih zajednica Herndon Graddick. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovo će se pamtiti Deset stvari koje su obilježile američke predsjedničke izbore Slika nije dostupna Snaga volje Ovo se zove odlučnost...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene