Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanski zastupnik u slovenskom parlamentu protiv Jelinčiča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog ultranacionalističkog zastupnika Zmage Jelinčiča da se iz slovenskog ustava izbaci članak po kojemu dvije autohtone manjine imaju zajamčena mjesta u parlamentu nacionalna je sramota, ocijenio je zastupnik talijanske manjine u slovenskom parlamentu Roberto Battelli.

Battelli je u razgovoru za današnje izdanje ljubljanskog tjednika 'Mag' odbacio Jelinčičevu inicijativu.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin samo jedna u nizu afera Grbin očekuje potporu oporbe: "Smjena ministra i savjetnika ne znači ništa, predložit ćemo raspuštanje Sabora" Izjava nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe PRIJEDLOZI IDU NA VLADU Uranjeni božićni poklon? Umirovljenici dogovorili veće usklađivanje mirovina, uvodi se godišnji dodatak

'Dođe li to na dnevni red parlamenta, rasprava bi čak mogla biti korisna da se otkrije hipokrizija koja je uzela maha u ovoj državi', rekao je Battelli.

'Izjednačavati Talijane s fašistima velika je sramota", dodao je.

Ultranacionalistički čelnik Zmago Jelinčič nedavno je pokrenuo prikupljanje potrebnih 20 zastupničkih potpisa za ustavnu promjenu kako bi se autohtonim manjinama, Talijanima i Mađarima, ukinulo automatsko zastupništvo u parlamentu.

Njihovi predstavnici u međunarodnim okvirima 'djeluju protuslovenski', rekao je obrazlažući inicijativu Jelinčič.

Izjednačavati Talijane s fašistima velika je sramota za Sloveniju Roberto Battelli Jelinčičeva je inicijativa pokrenuta nakon što je Battelli u parlamentarnoj skupštini OESS-a podržao rezoluciju koja je u istom tekstu osudila nacističku i komunističku ideologiju i praksu, a da u njoj 'nije osuđen i fašizam'.

I slovensko ministarstvo vanjskih poslova ogradilo se od rezolucije, koja nije dobro dočekana ni u Rusiji, navevši da je Battelli prilikom izglasavanja zastupao vlastita stajališta.

'Većinu bi trebalo odgajati za suživot i poštovanje prema manjinama, ali to je nemoguće. Čim nešto učinimo, to je odmah sporno i odmah je to fašizam, na svakom koraku, čak među djecom. Retorika o radničkoj klasi danas se pretvorila u retoriku o naciji kao kolektivnom subjektu', rekao je Batteli.

Dodao je da Slovenci njeguju stereotipe prema susjednim narodima i da su manjine vrlo podložne procesu asimilacije, pa tako i 4.000 Talijana i 7.000 Mađara.

Za razliku od naroda s prostora bivše Jugoslavije, kojih je znatno više, Talijani i Mađari jedini su ustavom spomenuti i priznati priznati kao 'autohtone' manjine i ustav iz 1992. godine jamči im dva mjesta u parlamentu, te pravo na korištenje svog jezika u naseljima na slovenskoj obali i u Prekomurju. (Hina)  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene