452775
452775
452775
452775
452775

Talijanski novinar u BiH platio siromašnima da glume trgovce oružjem za ISIS

  • , 07.10.2016., 20:24
  • Autor:
  • komentara

Talijanski novinar inscenirao je priču o navodnoj trgovini oružjem za ISIS u BiH, pokazala je istraga sigurnosnih organa BiH.

 
 
 
 
ISIS gradi vojsku u Libiji (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
ISIS gradi vojsku u Libiji (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

"Operativnim radom identificirane su osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je talijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj TV sceni.

Osobe koje su se pojavile u videu su osobe teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, a na ispitivanju su priznali i opisali cijeli događaj", priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Oružje iz rata

Istragom je utvrđeno i identificirano oružje o kojem se govori u prilogu, a provode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz proteklog rata, koji su bili dio ovih aktivnosti, javlja Klix.ba.

"S obzirom na to da je navedenim prilogom nanesena šteta ugledu Bosne i Hercegovine, u pogledu borbe protiv terorizma, o svemu su upoznati i nadležni organi Republike Italije, radi daljnjeg postupanja", poručuju iz Tužiteljstva.

Vlasti pokrenule istragu

Luigi Pelazza, novinar popularne talijanske emisije Le Iene (Hijene), koja se emitira na televiziji Italia 1, snimio je reportažu o navodnoj kupovini ilegalnog oružja u BiH. Tri dana nakon emitiranja emisije bh. vlasti su pokrenule istragu o ilegalnoj trgovini oružjem.

Davor Jarčević i Nermin Sejdić, koji su uhapšeni u akciji SIPA-e u sarajevskom naselju Gorica zbog sporne snimke, nakon saslušanja su pušteni na slobodu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se