Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Olovne godine"

Talijanski neofašisti osuđeni na doživotni zatvor zbog terorističkog napada prije 43 godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica talijanskih neofašističkih ekstremista osuđeni su u srijedu na doživotni zatvor zbog terorističkog napada prije 43 godine, čime je završen jedan od najsloženijih sudskih slučajeva povezan s više od dva desetljeća desničarskih i ljevičarskih terorističkih napada u Italiji.

Doživotni zatvor dobili su Carlo Maria Maggi (82) i Maurizio Tramonte (64), potvrdio je najviši prizivni sud.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

Sudilo im se za podmetanje bombe tijekom sindikalnog antifašističkog skupa 28. svibnja 1974. u Bresciji, oko 100 kilometara istočno od Milana. Tada je poginulo osmero ljudi, a oko 100 je ozlijeđeno.

Maggi bi možda mogao odslužiti kaznu izvan zatvora zbog svoje dobi. Tramonte je nedavno uhićen u Fatimi u Portugalu u pokušaju bijega.

U Italiji je tijekom tzv. Olovnih godina, između kasnih 1960-ih i 1980-ih, poginulo 455 ljudi, a 4529 je ozlijeđeno u više od 5000 politički motiviranih incidenata koje su počinili krajnji desničari i krajnji ljevičari.

Najsmrtonosniji se dogodio 1980. na glavnom kolodvoru u Bologni kada je u eksploziji poginulo 85 ljudi, a oko 200 je ozlijeđeno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene