Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TNT nestao s morskog dna

Talijanskoj vojsci ukradeno 300 kilograma eksploziva

Torpedo, ilustracija (Foto: AFP)
Torpedo, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Talijanska vojska i policija tragaju za 300 kilograma eksploziva TNT-a izvađenih iz torpeda iz Drugog svjetskog rata, koji su ukradeni s blatnjavog morskog dna u blizini turističkog mjesta Grado, u blizini Trsta.

Prošli ponedjeljak, na svega 800 metara od obale kod luke San Vito pronađen je torpedo iz Drugog svjetskog rata. Prekriven algama i pun blata, torpedo njemačke proizvodnje na prvi se pogled činio kao veliki metalni spremnik, piše Il Piccolo.

Tek nakon više obilazaka pronađenog objekta i analize stručnjaka utvrđeno je da se radi o torpedu punom eksploziva TNT-a koji leži u blizini pristaništa brodova, nestabilan i opasan. S obzirom na opasnost od eksplozije, pirotehničari su iz torpeda izvadili eksploziv i prenijeli ga na udaljenost od četiri milje od obale, gdje je ponovno spušten u more, na dubinu od 12 metara.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Krajem prošlog tjedna eksploziv je trebao biti uništen na sigurnoj lokaciji, no kad su pirotehničari stigli do njega, otkrili su kako 300 kilograma eksploziva više nema. Krenula su nagađanja o tome da ga je možda povukala ribarska brodica kad je vadila mrežu s ribom. S obzirom na to da se radi o dijelu mora kojemu je prilaz strogo zabranjen, sve se više ipak sumnja na krađu eksploziva.

"Opasni eksploziv otkriven je, a onda ukraden iz mora. U ovom slučaju suočeni smo s potencijalno opasnih 300 kilograma TNT-a. Provest će se niz provjera", priopćeno je iz ureda glavnog tužitelja. Pirotehničari i vojska u subotu su morali odustati od detaljnije pretrage morskog dna zbog loših vremenskih uvjeta. Policija i vojska tragaju za kradljivcem i upozoravaju na veliku opasnost koju nosi tih 300 kilograma TNT-a.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene