Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetili da će raznijeti avion

OKONČANA TALAČKA KRIZA NA MALTI Otmičari se predali vlastima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva otmičara otela su zrakoplov libijske kompanije Afriqiyah Airways prisilivši ga da sleti u Maltu. Nakon nekoliko sati, svi putnici i posada pušteni su iz zrakoplova, a otmičari su se predali vlastima.

15:44 Otmičari su se predali vlastima, pretraženi su i uhićeni te odvedeni u pritvor. Talačka kriza definitivno je okončana na Malti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Boeingova avion kojemu su otpala vrata Drama u zraku Boeing u sve većim problemima: Avionu s više od stotinu putnika tijekom leta otpao dio krila Ilustracija On sve opovrgava Bivši premijer izbačen iz zrakoplova, posvađao se sa stjuardesom: Bio je pijan?

15:40 Posljednji članovi posade napuštaju zrakoplov zajedno s otmičarima. Talačka kriza na Malti, čini se, okončana je.

15:22 Svi putnici oslobođeni su iz otetog libijskog zrakoplova koji je sletio na Maltu, objavila je tamošnja javna televizija. U zrakoplovu je ostalo sedmero članova posade i vjerojatno dvojica otmičara.

15:19 U zrakoplovu se još potencijalno nalaze 2 otmičara i nekolicina članova posade, objavio je na svojem Twitter profilu premijer Malte Joseph Muscat.

14:47 - U tijeku je puštanje članova posade.

14:40 - Zsad je pušteno 65 putnika, a u tijeko je oslobađanje njih još 44.

14:19 - U tijeku je puštanje druge skupine od 25 putnika.

14:00 - Premijer Malte, Joseph Muscat je na Twitteru objavio kako se iz zrakoplova upravo pušta prva skupina putnika sastavljena od žena i djece. Pušteno je prvih 25 putnika.

Oteli zrakoplov sa 118 putnika i članova posade

Dvije osobe su preuzele kontrolu nad zrakoplovom Airbus A320 libijske kompanije Afriqiyah Airways, prisilivši ga da sleti na Maltu. U zrakoplovu se nalazilo 118 ljudi.

"Primili smo informaciju o potencijalnoj talačkoj situaciji. Sve naše sigurnosne službe su spremne na akciju", napisao je na Twitteru premijer Malte, Joseph Muscat. Kasnije je dodao kako je potvrđeno da na tom letu ima 111 putnika: 82 muškarca, 28 žena i jedno dijete.


Prema pisanju lokalnih medija, otmičari su zaprijetili da će raznijeti zrakoplov. Njihovi zahtjevi još uvijek nisu poznati.

Različiti su podaci o broju otmičara - po nekim izvorima ima ih dvoje, dok Times of Malta piše kako je samo jedan te da tvrdi kako ima ručnu bombu. Izjasnio se kao pristaša Gadafija te kako je spreman pustiti putnike ako mu budu ispunjeni zahtjevi. Još nije poznato koje je zahtjeve istaknuo.

U 12:13 motori aviona još su radili, a sama letjelica bila je okružena specijalcima.

Svjetski mediji izvješćuju kako je libijski ministar prometa u preogovorima s otmičarem ili više njih.

Zračna luka Malta na Twitteru je obavijestila kako su im sigurnost i zaštita putnika prioritet zbog čega su neki letovi odgođeni ili se preusmjeravaju.

Posljednji sličan incident na Malti dogodio se 23. studenog 1985. godine kada je Boeing 737 EgyptAira preusmjeren na otok. Uslijedila je 24 sata duga noćna mora koja je završila krvavim masakrom u kojem je život izgubilo 62 ljudi, kada su egipatski komandosi upali u zrakoplov. Samo jedan od tri otmičara preživio je i doveden je pred lice pravde.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene