Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrući krumpir'

NIJE JOJ LAKO Preuzela državu prema kojoj je Kina uperila tisuće raketa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnica tajvanske oporbe koja zagovara neovisnost od Kine Tsai Ing-wen osvojila je uvjerljivu pobjedu na subotnjim predsjedničkim izborima i obećala da će održati mir sa susjednom Kinom, koja je upozorila da će se usprotiviti bilo kakvom potezu prema neovisnosti Tajvana.

Tsai, čelnica Demokratske napredne stranke (DPP) obavljat će jedan od najtežih i najopasnijih poslova u Aziji, imajući na umu da je Kina uperila tisuće raketa prema toj otočnoj državi koju Paking smatra svojim teritorijem, desetljećima nakon što su poraženi nacionalisti pobjegli na Tajvan pred Maovim komunistima u građanskom ratu 1949.

Pročitajte i ovo Muškarac u bazenu za vrijeme potresa hit na mrežama VIDEO Ovo je nestvarno! Udario najjači potres u zadnjih 25 godina, sve se ruši, a on u bazenu Snimke potresa na autocesti užas na Tajvanu VIDEO Jezivi prizori potresa na autocesti: Vozila su doslovce poskakivala

Tsai je rekla da će uspostaviti "dosljedne, predvidive i održive" odnose s Kinom i da neće provocirati kako bi se osigurao status quo.

"Obje strane imaju odgovornost da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se našli uzajamno prihvatljivi načini za suradnju uz međusobno uvažavanje i reciproticet, bez provokacija i iznenađenja", rekla je Tsai koja je pobjedila s 56 posto glasove ispred odlazećeg predsjednika, nacionalista Maa Yinga-jeoua.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je nakon objave izbornih rezultata da se postignuća i mir iz posljednjih osam godina moraju poštivati i da neće tolerirati poteze prema neovisnosti Tajvana.

"U načelnim pitanjima poput zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, bit ćemo čvrsti kao stijena", stoji u priopćenju.

SAD je priopćio da mu je u "strateškom interesu" očuvanje mira i stabilnosti između Tajvana i Kine. "Radujemo se suradnji s gospođom Tsai i tajvanskim čelnicima iz svih stranaka kako bi ostvarili naše zajedničke interese i osnažili odnose između SAD-a i tajvanskog naroda", navodi se u priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene