Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanija imala središnju ulogu u sprečavanju napada

'Tajni doušnik u zavjeri je britanski građanin'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska obavještajna služba odigrala je središnju ulogu u tajnoj operaciji kojom je spriječena zavjera u svrhu bombaškog napada, a u koju je bio umiješan ogranak al Kaide u Jemenu.

Tajni doušnik u toj zavjeri povezanoj s al Kaidom na Arapskom poluotoku bio je britanski građanin, vjerojatno saudijskog porijekla, rekli su za Reuters izvori koji su željeli ostati anonimni. On je radio u suradnji s dvije glavne britanske obavještajne agencije.

Američki dužnosnici objavili su u ponedjeljak da je al Kaida na Arapskom poluotoku pokušala naoružati bombaša samoubojicu eksplozivnim sredstvom koje nije od metala i koje je poboljšana verzija ‘bombe u donjem rublju’ koja je unesena u zrakoplov na letu za Detroit na Božić 2009. ali nije eksplodirala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč bombaškim napadima Talibani tvrde da u Afganistanu nema militanata Islamske države, niti Al Kaide Ivica Puljić Tužno i emotivno Ivica Puljić o 20. obljetnici napada na New York: ''I danas se sjećam mirisa sprženih tijela i ruševina, pepela i grozne tišine"

>> Teroristi htjeli srušiti avion, spriječili ih obavještajci!

Eksplozivno sredstvo koje su vlasti zaplijenile u tajnoj operaciji sadrži pouzdaniji mehanizam detonacije, rekli su dužnosnici zaduženi za borbu protiv terorizma.

Američki dužnosnici rekli su ranije ovoga tjedna da je tu posljednju zavjeru spriječila CIA zajedno sa savezničkim stranim obavještajnim službama, ali nisu rekli s kojima. Britanske vlasti izvršile su jak pritisak na administraciju Baracka Obame da ne otkrije britansku ulogu u toj operaciji.

Američki dužnosnik kazao je u ponedjeljak da su ‘američke, jemenske i druge obavještajne službe spriječile teroristički plan da se bombom sruši zrakoplov oko godišnjice napada u kojem je ubijen vođa al Kaide Osama bin Laden 2. svibnja. Urota jer otkrivena prije nego je zaprijetila Amerikancima ili američkim saveznicima, a niti jedan zrakoplov nije doveden u opasnost, rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene