Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Sj. Koreji

Tajne snimke otkrile frustracije bivšeg diktatora koje je naslijedio i njegov sin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi dokumentarac otkriva tajne audio snimke bivšeg diktatora Sjeverne Koreje Kim Jong Ila koje su State Departmentu 1980-ih dostavili filmaši oteti i natjerani da za njega snimaju filmove.

Dvoje filmaša iz Južne Koreje, koje je režim King Jon Ila oteo kako bi u njegovoj državi snimali filmove, potajno su ga snimali dok im se žalio na lošu kvalitetu filma u svojoj državi.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

O njima je snimljen dokumentarac ''Ljubavnici i despot'' koji govori o azijskim filmašima, glumici Choi Eun-hee i redatelju Shin sang-ok koje su sjevernokorejski tajni agenti oteli 1978. i u Sjevernoj Koreji držali osam godina gdje su morali snimati filmove. U zatočeništvu su za Kim Jong Ila snimili 17 filmova, objavio je CNN.

Sa skrivenim malim snimačem zvuka, snimili su neke sastanke s diktatorom koji je bio opsjednut filmskom industrijom. Stručnjaci kažu da ove snimke pomažu u rasvjetljavanju karaktera njegova sina koji ga je naslijedio na mjestu diktatora 2011.

Na snimkama se čuje kako se Kim ispričava bračnom paru zbog otmice, obećavajući im novac i resurse za filmsku industriju. Ujedno se i žalio na kvalitetu filmova u Sjevernoj Koreji. ''Zašto svi naši filmovi imaju isti ideološki zaplet? U njima nema ništa novo'', požalio se diktator.

''Zašto nemamo filmove kojima ćemo ići na festivale. U Južnoj Koreji imaju bolju tehnologiju. Oni su kao studenti, dok smo mi još uvijek u vrtiću. Ovdje su ljudi zatvoreni umom'', rekao je Kim.

Dvojac je uspio pobjeći svojim nadzornicima prilikom jednog posjeta Europi, a naposljetku su se domogli SAD-a. Sa sobom su ponijeli tajne snimke i predali ih State Departmentu 1985.

''Stotine snimaka Kim Jong Ila u kojima govori prilično slobodno bili su obavještajni vjetar u leđa za američke vlasti, jer ga prije toga uopće nismo čuli kako priča, pogotovo ne privatno'', rekao je David Straub, stručnjak za Koreju u State Departmentu u vrijeme kad su stigle snimke.

Greg Scarlatoiu iz američkog Odbora za ljudska prava u Sjevernoj Koreji kaže da snimke pokazuju da je Kim bio nesiguran u sve, uključujući i ono što je volio najviše – filmove, a tu odliku vjerojatno ima i njegov sin Kim Jon Un. ''Poput oca, ovaj vođa Sjeverne Koreje zasigurno pati od kompleksa manje vrijednosti'', zaključuje Scarlatoiu.

Snimke možete poslušati na ovom linku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene