Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Tajna prebacivanja zatočenika CIA-e po Europi počela u RH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Središnja obavještajna služba svoje je operacije uhićenja terorista i njihovog tajnog transferiranja po Europi počela sredinom 90-ih godina kada su američki agenti navodno uhitili egipatskog terorista Abu Talala u Hrvatskoj i prebacili ga u Egipat gdje je pogubljen, objavio je danski list Politiken.

Abu Talal bio je visokorangirani pripadnik egipatske terorisitčke organizacije al-Game al-Islamije, koji je imao politički azil u Danskoj, objavio je Politiken.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

List, koji se poziva na bivšeg visokog dužnosnika CIA-e Michaela Scheuera, piše da su američki agenti uhitili Abu Talala u Hrvatskoj u rujnu 1995. godine i zatim ga otpremili u Egipat gdje je vjerojatno pogubljen.

Egipatske vlasti su prethodno tražile Talalovo izručenje iz Danske, ali je tamošnja vlada to odbila jer mu je u Egiptu prijetila smrtna kazna.

Schuer je izjavio da su danske obavještajne službe znale da se priprema akcija protiv Talala u Hrvatskoj i njegov transfer u Egipat. 

Međutim, ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller izjavio je za Politiken da nema nikakvih spoznaja o nekoj ilegalnoj djelatnosti CIA-e na danskom teritoriju.

Neki hrvatski mediji prije nekoliko su godina pisali da je Abu Talal uhićen u rujnu 1995. u Hrvatskoj, kada se nalazio na putu iz Danske prema BiH. 

Talalu se zatim izgubio svaki trag, a mjesec dana kasnije
uslijedila eksplozija automobila bombe u policijskoj postaji u Rijeci, u kojoj je jedna osoba poginula, a petero ih je teže ranjeno, koji su mediji prepisali mogućoj osveti egipatskih terorista za Talalov nestanak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene