Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši premijer

Tajlandski sud naložio zapljenu dijela imovine Thaksina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajlandski vrhovni sud je odlučio zaplijeniti 46,37 milijardi bahta (1,4 milijarde dolara) od zamrznute imovine bivšeg premijera Thaksina Shinawatre u ukupnoj vrijednosti od 2,3 milijarde dolara, što bi po analitičarima moglo pomoći smirivanju političkih napetosti.

Sud je odlučio Thaksinu i njegovoj obitelji ostaviti 30,23 milijardi bahta sa zamrznutih bankovnih računa, koliko je Thaksin imao u svom obiteljskom poslovnom carstvu prije no što je 1998. ušao u politiku. Svih devet sudaca proglasilo je Thaksina krivim za prikrivanje njegova vlasništva u tvrtki Shin dok je još bio premijer od 2001. do 2006. Također su ga proglasili krivim za zloporabu ovlasti u korist njegove tvrtke kroz ugovore s vladom i političku korupciju u pet drugih slučajeva. Po tajlandskom ustavu izabrani političar ne može imati više od pet posto dionica u nekoj tvrtki dok obnaša javnu dužnost.

Pročitajte i ovo Bi-2 grupa ne podnosi kritike Međunarodni skandal: Putin naredio uhićenje članova popularnog benda Ilustracija Bježao policiji Serijski prekršitelj tri puta posudio auto, svaki put mu ga oduzeli - pa i ovaj, posljednji

>> Thaksin osuđen na dvije godine zatvora

Tužitelji su tvrdili da su Thaksin i njegova supruga zapravo imali 48 posto putem njihove djece i offshore kompanija dok je on bio na vlasti. Obitelj Shinawatra je svoj udio od 48 posto u Shinu Corpu u siječnju 2006. prodala singapurskom holdingu Temasek. Odluka suda ocjenjuje se kompromisom u svrhu smanjivanja političkih napetosti u Tajlandu gdje su ljudi još uvijek duboko podijeljeni glede političke baštine Thaksina čije su populističke politike uživale podršku siromašnih.

‘Ako tu sudsku odluku uzmemo kao političku, ona je možda donesena kako bi se krenulo prema izlazu’, rekao je Thitinan Pongsudhirak, politolog na sveučilištu Chulalongkorn. ‘Da su mu uzeli sav novac nitko to ne smatrao poštenim’. Thaksin je uvijek ustrajao na tome da je njegovo veliko bogatstvo prije njegova ulaska u politiku legitimno stekla njegova obitelj koja je vodila Shin Corp, telekomunikacijski konglomerat. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene