Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filipini ugroženi

Tajfun Megi mogao bi izazvati nestašicu riže na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajfun Megi mogao bi ozbiljno ugroziti zalihe hrane na Filipinima, državi koja je najveći svjetski uvoznik riže.

Čak 600.000 tona riže moglo bi biti uništeno prolaskom super tajfuna Megija preko Filipina, istaknuo je jedan dužnosnik filipinske vlade, piše Bloomberg. Prema procjenama tamošnje vlade, tajfun Megi će proći kroz jedna od područja, na kojima se uzgaja najviše riže u zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika oluja hara VIDEO: Tajfun Megi na Filipinima usmrtio 10 ljudi Slika nije dostupna Sve više jača Filipini: Stotine evakuiranih pred tajfunom Megi

>> Najjači ovosezonski tajfun Megi stigao u Filipine

'Jednom kad tajfun pogodi ta područja, svi usjevi biti će ugroženi', rekao je Antonio Fleta, zamjenik državnog tajnika u filipinskom ministarstvu poljoprivrede. 'Čak i da seljaci obave žetvu oštećene riže, imati će velikih problema s njezinim sušenjem. Vjerojatno će im vrlo malo ostati za prodaju', zaključio je.

Polovica usijeva ugrožena

Procjenjuje se kako bi tajfun Megi mogao poharati 157.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u provincijama Cagayan i Isabela. jačina vjetra kojim je Megi zahvatio Filipine iznosi čak 270 kilometara na sat, što ga svrstava u oluju 5. kategorije i koja uzrokuje katastrofalne štete. U navedenim provincijama, polovica usjeva spremna je za žetvu, dok se preostala polovica nalazi u reproduktivnoj fazi te je podložna šteti.

Potencijalna golema šteta na filipinskim poljima riže bila bi samo dodatni udar na gubitke u proizvodnji tog usjeva, koji se već dogodio u svijetu, pogotovo nakon katastrofalnih poplava u Pakistanu i Indiji. Procjena je kako će Filipinima ove godine biti potrebno 13,7 milijuna tona obrađene riže, što je zapravo oko 21 milijun tona sirove riže, piše Bloomberg. Cijene riže, mogle bi zbog svega navedenog narasti i do 20 dolara po toni. Zadnja cijena od 6. listopada iznosila je 510 dolara po toni.

Najveći izvoznik riže je Tajland, dok su SAD četvrte u svijetu po izvozu tog usjeva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene