Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VISOKA 335 METARA

Gradi se najviša brana na svijetu, događaj godine u ovoj zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tadžikistan je u subotu počeo radove na izgradnji sporne orijaške hidroelektrične brane Rogun, priopćeno je iz predsjedničkog ureda te srednjoazijske zemlje.

Brana Rogun, planirane visine 335 m, bit će najviša brana u svijetu. Smještena je 100 km istočno od prijestolnice Dušanbea i treba omogućiti isporuku električne energije bez prekida, što je bio čest slučaj u zimskim mjesecima u toj siromašnoj zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija sukob na granici Sukobile se još dvije bivše sovjetske zemlje: U granatiranju poginulo najmanje troje ljudi Slika nije dostupna 5,9 po Richteru Tadžikistan pogodio snažan potres, poginulo najmanje petero ljudi: Uništeni deseci kuća, predsjednik imenovao povjerenstvo

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon službeno je otvorio gradilište sjevši za upravljač bagera i "nasipajući šljunak u korito rijeke Vahš i tako označivši početak izgradnje brane Ragun, životno važne za narod Tadžikistana", navodi se u priopćenju njegove tiskovne službe.

Početak radova na ovom golemom gradilištu je "događaj godine" u Tadžikistanu, rekao je Rahmon na prigodnoj svečanosti. Usto je obećao susjednim zemljama da Tadžikistan "neće nikada dopustiti da njegovi susjedi ostanu bez vode".

Uzbekistan se protivi ovom projektu planiranom u 1970-im, u vrijeme Sovjetskog Saveza, budući da njegova poljoprivreda, napose uzgoj pamuka, ovisi o vodi koju dobiva iz Tadžikistana.

Tadžikistan je u petak izvijestio da je projekt izgradnje brane vrijedan 3,9 milijarda dolara, u srpnju povjerio talijanskoj tvrtki BTP Salini Impreglio. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene