Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzanje procesa pristupanja EU

Tadić za rješavanje kosovskog pitanja predložio irski model

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Boris Tadić predložio je da se za rješavanje kosovskog pitanja primijeni irski model čime bi se ubrzao proces pristupanja Srbije Eurospkoj uniji.

'Republika Irska ne priznaje podjelu teritorijalnog integriteta (otoka), a ipak je članica Europske unije', rekao je Tadić u intervjuu za makedonski list Dnevnik. Irski ustav govori 'o ujedinjenju Irske (...) jedino mirnim sredstvima i uz demokratski izražen pristanak većine naroda obiju jurisdikcija', (Republike) Irske i Sjeverne Irske (u sastavu Velike Britanije), rekao je Tadić.

Spomenuo je i druga rješenja za teritorijalne prijepore u Europi, poput primjerice južnog Tirola. Srbijanski predsjednik odbacio je mogućnost podjele Kosova i opet pozvao na donošenje 'održiva rješenja' za Kosovo koje je neovisnost proglasilo 2008., što Beograd ne priznaje.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Srbija nema iluzije

'Srbija nema iluzije da bi mogla da vratiti Kosovo u državni sustav Republike Srbije na način na koji je to bilo prije 2000. godine, ali Srbija ne odustaje od pregovora i traženja održivog rješenja', rekao je Tadić za skopski list Dnevnik.

Europski čelnici na summitu 9. prosinca nisu Srbiji dodijelili status kandidata za pregovore o Europskoj uniji. Najavili su da će o tome odlučivati početkom 2012. Njemačka je posebice inzistirala na tomu da se Beograd potrudi poboljšati odnose s Kosovom.  Do danas je 83 država priznalo Kosovo, a među njima su Sjedinjene Države i 22 od 27 članica EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene