Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trilateralni sastanak

Tadić: Srbija neće destabilizirati BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Boris Tadić je, nakon trilateralnog sastanka sa predsjednikom Turske Abdullahom Gulom i predsjedavajućim predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisom Silajdžićem u Istanbulu, izjavio da Srbija podupire sve legitimne odluke koje donose institucije vlasti BiH te da je zajednički interes sve tri zemlje članstvo u Europskoj uniji, javljaju beogradski elektronički mediji.

U zajedničkoj deklaraciji koja je usvojena na, kako se navodi, povijesnom istanbulskom samitu, trojica čelnika suglasila su se da se regionalna politika ubuduće treba temeljiti na sigurnosti, stalnom političkom dijalogu te očuvanju multikulturnih, multireligijskih i multietničkih osobitosti regije. Dodaje se kako je u tijeku susreta trojice državnika istaknut ‘hrabar i vizionarski pristup’ srbijanskog predsjednika Tadića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Silajdžića te njihova ‘odlučnost za prevladavanjem povijesne razlike i izgradnji zajedničke budućnosti’ utemeljene na toleranciji i razumijevanju.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Tadić je istaknuo kako S

niti dovoditi u pitanje njezine granice i integritet te da je za Srbiju apsolutno prihvatljivo sve što je legitimna odluka institucija BiH, predstavnika sva tri naroda. Kako je prenijela srbijanska agencija Tanjug, turski predsjednik Gul naglasio je kako su trilateralni sastanci i veoma prisan i prijateljski odnos tri zemlje važni za budućnost, mir, napredak i zajedničku europsku viziju Balkana.

Gul je ocijenio kao dobar korak imenovanje veleposlanika BiH u Srbiji, kao i usvajanje deklaracije kojom je srbijanski parlament osudio genocid u Srebrenici. Haris Silajdžić rekao je da mu je drago što je Tadić naglasio da Srbija nikada neće poduzeti ništa što bi naštetilo integritetu i suverenitetu BiH. ‘To unosi mir i spokoj u naša srca’, naglasio je Silajdžić i zahvalio Beogradu i Ankari na potpori koju daju BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Portal B92 izvještava kako se u Deklaraciji navodi da će članovi Predsjedništva BiH - Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić uskoro posjetiti Beograd, dok će predsjednik Tadić i turski premijer Recep Tayyip Erdogan posjetiti Srebrenicu na 15. obljetnicu od zločina nad tamošnjim muslimanima. Na sastanku u Istanbulu su, prenosi taj medij, pored trojice predsjednika, sudjelovali i ministri vanjskih poslova triju država - Ahmet Davutoglu, Vuk Jeremić i Sven Alkalaj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene