Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tadić: 'Nikada nećemo priznati Kosovo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Boris Tadić odbacio je UN-ov plan za Kosovo rekavši kako on otvara mogućnost neovisnosti za tu pokrajinu.

Tadić je u priopćenju nakon sastanka s UN-ovim izaslanikom za Kosovo Marttijem Ahtisaarijem koji mu je donio prijedlog plana o budućem statusu Kosova rekao kako je Ahtisaariju kazao da Srbija i on kao njezin predsjednik nikad neće prihvatiti neovisnost pokrajine.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

'Nametnuta neovisnost Kosova bi se kosila s osnovnim načelima međunarodnog prava i značila bi iznimno opasan politički i pravni presedan', naveo je Tadić u svojoj izjavi.

U tom se prijedlogu, navodi Tadić, izričito ne spominje neovisnost Kosova, ali ni suverenitet i teritorijalni intergitet Srbije nad Kosovom, te 'već zbog te činjenice, kao i još nekih odredaba, Ahtisaarijev plan otvara mogućnost za neovisnost Kosova i Metohije'.

Tadić u svojoj izjavi navodi da Skupština Srbije još nije
konstituirana i da su tek počeli pregovori o formiranju nove vlade, te najavljuje kako će u konzultacijama s predstavnicima parlamentarnih stranaka sljedećih dana naći način za 'nastavak obrane nacionalnog i državnog interesa i provođenje jedinstvene državne politike o Kosovu, koja je dobila jednoglasnu podršku u Skupštini Srbije'.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, priopćenjem u kojem se navodi da je posebni izaslanik prekoračio svoje ovlasti prijedlogom neovisnosti Kosova.

'Predlažući da Kosovo postane neovisna država, Ahtisaari je
prekoračio svoje ovlasti dobivene od glavnog tajnika i Vijeća
sigurnosti UN-a, jer je pregovore o promjeni statusa Kosova preokrenuo u promjenu statusa međunarodno priznate države Srbije, jedne od osnivačica UN-a', navodi se u priopćenju. 

Dodaje se da se Ahtisaarijevim prijedlogom 'nasilno, protivno njezinoj volji, a time i Povelji UN-a, mijenjaju i dramatično pomiču sadašnje državne granice Srbije s Prokletija na Pančićev vrh na Kopaoniku i do pred sama vrata Vranja'.

Rekavši kako će o Ahtisaarijevu 'prekoračenju' ovlasti obavijestiti Kontaktnu skupinu, UN i Vijeće sigurnosti, Europsku uniju i NATO, ministarstvo u priopćenju zaključuje da će se 'istodobno postaviti maksimalno konstruktivno prema svim Ahtisaarijevim prijedlozima koji se tiču statusa Kosova, a ne ugrožavaju sam status države Srbije, odnosno njezinu teritorijalnu cjelovitost'.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica odbio se sastati s Ahtisaarijem navodeći kako aktualna srbijanska vlada ima 'samo tehnički kapacitet' u očekivanju formiranja nove nakon nedavnih
izbora.

Ahtisaari je nakon sastanka s predsjednikom Tadićem novinarima kazao kako se nada da će do proljeća, do kada bi i Priština i Beograd trebali dati svoje primjedbe na njegov prijedlog, biti definiran konačni status Kosova, dok se o eventualnoj neovisnosti nije želio konkretno izjasniti. 

Kosovski čelnici pozdravili Ahtisaarijev plan

Pregovarački tim Kosova ocijenio je kako je plan posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija temelj za stvaranje neovisne i suverene države Kosovo.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu je, nakon sastanka s Ahtisaarijem u Prištini, rekao kako će prijedlog posebnog izaslanika UN stvoriti neovisnu i suverenu državu Kosovo.

'Pregovarački tim je uvjeren kako će se međunarodni proces rješavanja statusa vrlo brzo okončati stvaranjem neovisne i suverene države uz sva jamstva za zajednice koje žive na Kosovu, prije svega za srpsku zajednicu', rekao je Sejdiju novinarima.

Predsjednik vodeće oporbene Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi je rekao da Kosovo od danas ulazi u novu fazu postavljanja temelja državnosti i suverenosti na cijelom teritoriju Kosova.

Kosovski premijer Agim Ceku je izjavio kako Ahtisaarijev dokument otvara put neovisnosti Kosova.

'Onako kako Ahtisaari opisuje Kosovo, to je suverena i neovisna država. Međutim, ovaj dokument ipak ne predstavlja sva naša očekivanja, sve naš zahtjeve, sve ono što nam pripada i što smo tražili i mi ćemo ga kritičkim pogledom pogledati tijekom sljedećih tjedana, tijekom veljače', rekao je Ceku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene