Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše gube žene

U pet godina ostat ćemo bez pet milijuna poslova u 15 vodećih država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sljedećih pet godina bit će izgubljeno 5,1 milijun poslova, a većinu će ih biti oni poslovi na kojima rade žene.

Promjene tržišta rada sve više uključuju 'dodjeljivanje poslova' robotima i umjetnoj inteligenciji, a to će rezultirati gubitkom u iznosu od 5,1 milijuna poslova tijekom sljedećih pet godina u 15 vodećih država, prema analizama objavljenima za Svjetski ekonomski forum u Davosu.

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

Projekcija Svjetskog ekonomskog foruma, koja održava godišnji sastanak ovog tjedna od 20. do 23. siječnja, predviđa gubitak 7,1 milijuna poslova, u odnosu na dobitak 2 milijuna novih poslova.

15 ekonomija koje su obuhvaćene istraživanjem imaju oko 65 posto ukupne svjetske radne snage. Procjena naglašava izazove koje pred čovječanstvo stavljaju moderne tehnologije koje se gomilaju i umanjuju potrebnost ljudi da obavljaju zadatke, od proizvodnje do zdravstvene skrbi.

Međunarodna radnička organizacija, koja je dio UN-a već predviđa povećanje globalne nezaposlenosti za 11 milijuna do 2020. godine.

Očekuje se da će dvije trećine predviđenih gubitaka biti u uredima i sektorima administracije, jer pametni strojevi preuzimaju rutinske zadatke, prema posljednjim otkrićima koja se temelje na globalnom istraživanju.

Službena tema Svjetskog ekonomskog foruma je 'četvrta industrijska revolucija' koja obuhvaća robotiku, nanotehnologiju, 3D printanje i biotehnologiju.

Izvještaj 'Budućnost poslova', zaključuje da će se gubici poslova osjećati u svakoj industriji, iako će utjecaj značajno varirati, s najvećim gubicima u zdravstvu s obzirom na rast telemedicine (medicine na daljinu), a potom slijede sektori energije i financija, piše news.com.

U isto vrijeme bit će porast u potražnji za određenim vještinama, uključujući analitičare podataka te prodajnih predstavnika.

Najveći gubitnici u rezanju broja poslova bit će žene jer se obično poslovi u kojima sudjeluju smatraju poslovi niskog rasta i propadajućih područja kao što je rad u uredima i administrativne uloge.

Poslovi koje obično obavljaju muškarci otvarat će se po jedan na svaka tri izgubljena tijekom sljedećih pet godina, žene se suočavaju s pet izgubljenih poslova na jedan dobiveni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene