Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav nam se pakao sprema?

Svjetski ekonomisti upozoravaju: Kuha se nova financijska kriza i mogla bi udariti osvetoljubivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova financijska kriza kuha se u pojedinim zemljama koje mogu utjecati na svjetsku ekonomiju, upozorava skupina utjecajnih bankara.

Svijet se još nije kako spada ni oporavio od globalne financijske krize, a već se sprema sljedeća, barem tako tvrdi skupina svjetskih ekonomista.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Kineske vojne vježbe Naoružavanje Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju"

Kinesko tržište pokazuje znakove kakve su pokazivale ekonomije SAD-a i Velike Britanije prije velike financijske krize 2007-2008. godine, stoji u godišnjem izvještaju najstarije svjetske ekonomske organizacije BIS, koja je poznata i kao ''centralna banka za centralne banke'', jer okuplja predstavnike centralnih banaka iz 60 zemalja, piše Independent.

Čelnik monetarnog odjela BIS-a Claudio Borio, rekao je da bi nova recesija mogla ''doći s osvetom'', a ''mogla vi sličiti financijskom bumu koji je pošao po zlu''.

U predikciji BIS-a navodi se da će centralne banke biti prisiljene povisiti kamatne stope nakon godina rekordno niskih kamata, kako bi se borile s inflacijom koja će usporiti rast.

Također su upozorili na prijetnju povećanog duga u zemljama poput Kine i povećanje protekcionizma u SAD-u iniciranog od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kineski korporativni dug gotovo se udvostručio od 2007. godine i sada iznosi 166 posto BDP-a.

Dobar znak nije ni vijest iz svibnja. Naime, agencija Moody u svibnju je smanjila kineski kreditni rejting prvi puta od 1989. godine s A1 na Aa3 što bi moglo povećati cijenu kredita za kinesku Vladu.

Dodajmo ovome da se svjetska ekonomija još uvijek oporavlja od velike financijske krize od prije deset godina i euro krize koja je uslijedila 2010. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene