Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1000 zaraženih u Hrvatskoj

Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je virusom HIV-a zaraženo oko 1000 osoba, od kojih je oko 250 oboljelih od AIDS-a, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca.

I ove godine građane se upozorava na važnost prevencije i ranog otkrivanja te bolesti za koju još uvijek nema lijeka za potpuno izlječenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPAKA BOLEST Svjetski dan AIDS-a: U Hrvatskoj dosad odnio 262 života, a u ovoj populaciji raste broj zaraženih Aplikacija Spolno zdravlje (Foto: PR) "Nauči, primjeni, podijeli" Svjetski dan AIDS-a: Mobilna aplikacija za spolno zdravlje

AIDS je kratica za Sindrom stečene imunodeficijencije (Acquired Immunodeficiency Syndrome) uzrokovan virusom HIV-a, obilježen snažnim slabljenjem imuniteta i pojavom raznih bolesti. Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku 10-ak godina.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata. U 2013. godini zabilježeno je oko 2 milijuna novozaraženih, a 1,5 milijuna je umrlo od AIDS-a.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi osamdesetak novih slučajeva zaraze, što nas i dalje svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije.

Novi slučajevi gotovo su isključivo povezani s izmjenom velikog broja spolnih partnera, nezaštićenim spolnim odnosima s nepoznatim osobama te korištenjem nesterilnog pribora za intravensko ubrizgavanje droga, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

U ukupnom broju HIV/AIDS slučajeva, najveći broj osoba inficiranih HIV-om zarazio se nezaštićenim spolnim odnosom. Muškarci se češće zaraze i čine 86 posto HIV-pozitivnih.

Iako je broj novooboljelih od zaraze HIV-om na godinu u Hrvatskoj relativno malen, 18 slučajeva na milijun stanovnika, u HZJZ-u ističu da je sprječavanje te bolesti od velikog javnozdravstvenog interesa i dio Hrvatskog nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a. U programu sudjeluju gotovo svi zdravstveni djelatnici u zemlji, stručnjaci izvan zdravstva i nevladine udruge.

U osam hrvatskih gradova otvoreni su centri za dobrovoljno, besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje (HIV savjetovališta). U njima se pružaju usluge individualnog savjetovanja o zaštiti od HIV-infekcije, ali i drugih spolno i krvlju prenosivih bolesti, te testiranja na HIV. U slučaju pozitivnog nalaza osobu se upućuje na liječenje i pruža joj se podrška.

U razdoblju od 1985., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u RH do sredine studenog 2014. u Hrvatskoj su evidentirane ukupno 1194 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 438 oboljelo, a 178 osoba umrlo od AIDS-a. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se svakog 1. prosinca od 1988. godine. Od 2011. do 2015. glavni je cilj kampanje Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS) dosegnuti nulu: "Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula bolesti povezanih s AIDS-om".

Naglasak ovogodišnje kampanje je na poboljšanju svih mjera prevencije i liječenja HIV/AIDS-a, a sloganom "Popunite prazninu" poziva se na unaprjeđenje mjera zaštite u raznim područjima ljudskog djelovanja - znanju, edukaciji, liječenju, istraživanju i zaštiti ljudskih prava.

Uz obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, u Zagrebu će se u ponedjeljak u sklopu Centra za promicanje zdravlja "Živjeti zdravo" HZJZ-a (Rockefellerova 12) otvoriti Centar za promicanje spolnog zdravlja te obilježiti 10 godina rada mreže centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV.

Savjetovališta za HIV su u proteklih deset godina pružila više od 46.000 individualnih savjetovanja za gotovo 26.000 korisnika. Ukupno se više od 25.000 osoba testiralo na HIV te su utvrđene 244 HIV pozitivne osobe, koje su upućene na liječenja. U istom je razdoblju savjetovalište HZJZ-a pružilo gotovo 9000 savjetovanja, a više od 4500 osoba testiralo se na HIV (utvrđeno je 44 pozitivnih nalaza).

Osnivanjem Centra za promicanje spolnog zdravlja djelovanje se širi i na kontekst zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja – promicanje pozitivnog spolnog zdravlja, odgovornog spolnog ponašanja i osvještavanje važnosti ulaganja u spolno i reproduktivno zdravlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene