Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetski čelnici žele snažnije suzbijanje siromaštva, dvoje glede ciljeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski su čelnici zatražili snažniju akciju u cilju smanjivanja siromaštva u svijetu no Francuska je rekla da su bogate zemlje donatori za sada u svom djelovanju ograničene krizom koja se širi na financijskim tržištima.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je od zemalja da budu odvažne i velikodušne na posebnom summitu članica UN-a u središtu kojeg je pitanje hoće li svijet ostvariti zadani cilj da se prepolovi siromaštvi do 2015.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Ban je rekao da dostatna sredstva i politička volja mogu prevagnuti u borbi protiv siromaštva, gladi, bolesti i nejednakosti. 

"Trenutna financijska kriza prijeti blagostanju milijarda ljudi, a najviše najsiromašnijima. To se spaja sa štetom koju uzrokuju mnogo više cijene hrane i goriva", rekao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je međutim da je "na neki način nepravedno" govoriti o ciljevima u suzbijanju siromaštva dok se zemlje bore s kreditnom krizom.

Upitan hoće li Francuska najaviti preuzimanje novih financijskih obveza u svrhu suzbijanja siromaštva Kouchner je novinarima rekao: "Ne. Mi uvijek dajemo dodatna sredstva zbog stalno novih kriza. Za sada smo ograničeni".

S obzirom na gospodarski rast koji je u razvijenim zemljama vrlo nizak ili stagnira, Kouchner je rekao da su svijetu potrebni novi načini financiranja razvoja.

Britanski premijer Gordon Brown pozvao je, međutim, bogate zemlje da ne koriste trenutnu financijsku krizu kao izgovor za napuštanje borbe protiv siromaštva. "Ovo bi bilo najgore vrijeme za odustajanje", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene