Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavnaje života

Cigarete bi mogle poskupjeti za još 50 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjenjuje se kako bi žešće oporezivanje duhanskih proizvoda moglo spasiti 11 milijuna života u sljedeće tri godine, a broj pušača smanjio bi se za čak 49 milijuna.

Iako je oporezivana potrošnja cigareta tijekom posljednjih godina, točnije od kada je počelo usklađivanje trošarina s onim u Europi, skoro prepolovljena, uskoro bi mogli doći još crnji dani za ljubitelje duhanskog dima. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predložila je da se porezi na duhan i duhanske proizvode značajno povećaju.

Pročitajte i ovo Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija Ilustracija Spašeno 14 ljudi VIDEO WHO objavio snimke iz razrušene bolnice Nasser: Bakljama osvjetljavali put među ruševinama

Njihova procjena je kako bi ozbiljnije oporezivanje duhanskih proizvoda moglo spasiti 11 milijuna života samo u sljedeće tri godine. SZO je stoga zatražio od vlada da povećaju poreze na duhanske proizvode, tvrdeći da bi povećanje od 50 posto bilo isključivo u cilju zaštite zdravlja ljudi, kako onih koji uživaju u duhanskom dimu, a posebice onih neaktivnih pušača, koji ni krivi ni dužni udišu štetne dimove cigareta.

Nekoliko dana prije obilježavanja Svjetskog dana nepušenja SZO je istaknuo da osim izgubljenih života duhan predstavlja i značajan ekonomski teret za obitelji, poslove i konačno vlade jer su troškovi medicinskog tretmana bolesti prouzročenih pušenjem visoki, a time se gubi i na produktivnosti.

Margaret Chan, generalna direktorica SZO, je izjavila da su visoke porezne stope na duhan najučinkovitiji način da se smanji njegova upotreba i spase životi. Samo odlučna akcija na usvajanju oštrije porezne politike može pogoditi duhansku industriju tamo gdje je najranjivija.


Pušite li? Evo koliko VIŠE će vas koštati taj luksuz!

'Povećanjem poreza na duhan za 50 posto, sve će zemlje smanjiti broj pušača za 49 milijuna u sljedeće tri godine, što će konačno spasiti 11 milijuna života', kazala je Chan.

Osim toga, povećanje poreza za 50 posto će donijeti 101 milijardu dolara dodatnih prinosa, a dva do tri puta je efektivnije u obuzdavanju mlađe populacije jer su njihovi prihodi ograničeni.

Dok zdravstvene organizacije žele zaštiti zdravlje ljudi, tvrdeći kako će ostati i više novca koji bi se potrošio za liječenje oboljelih od škodljivosti duhanskog dima, vlade opet strahuju kako bi veće cijene mogle dovesti do značajnog odustajanja od pušenja, što bi opet prouzročilo smanjenja punjenja proračuna.

Danas se trošarine i dodaci na cijene cigareta, nažalost, slijevaju u proračun u javnu potrošnju. Kontinuiranim povećanjem trošarina udio trošarinskog opterećenja je povećan s 44,6 na 60,5 posto. U isto vrijeme je udio cijene prije oporezivanja pao s 44,9 na 19 posto vrijednosti cigareta na tržištu. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene