456364
456364
456364
456364
456364

PREPORUKA PRIJE OPERACIJE Samo pranje, ništa brijanje

  • , 08.11.2016., 13:25
  • Autor:
  • komentara

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da pacijente prije operacije ne bi trebalo brijati kako bi se smanjio rizik od mikroskopskih posjekotina kroz koje u organizam mogu ući opasni mikrobi.

 
 
 
 
Ilustracija (FOTO: Petar Glebov/Pixsell)
Ilustracija (FOTO: Petar Glebov/Pixsell)

Pacijente koji će biti podvrgnuti operativnom zahvatu ne bi trebalo brijati, kako je dosad bila praksa, već ih samo uputiti da dobro operu dio tijela na kojem će se obaviti operacija, uz davanje antibiotika prije i za vrijeme zahvata koji će spriječiti infekcije, ali ne i nakon zahvata, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Znanstvenici su ustanovili da se brijanje dijelova tijela prije operativnog zahvata organizam izlaže većem broju infekcija, stoji u priopćenju WHO-a.

Djelovi tijela poput glave, prepona, ruku... rutinski se briju prije operacije već desetljećima.

"Uklanjanje dlaka s dijela tijela na kojemu će se obaviti operativni zahvat povećava rizik od mikroskopskih posjekotina, kao i od rezova", koji otvaraju put ulasku opasnih mikroba u organizam, kaže stručnjak WHO-a Ed Kelley.

U skladu s novim smjernicama svjetske organizacije čiji je cilj spriječiti širenje potencijalno smrtnonosnih infekcija koje nastaju kao posljedica zaraze superbakterijama u bolnicama i klinikama diljem svijeta, potrebno je voditi računa o savršenoj čistoći i higijeni, kao i o opreznom davanju antiinfektiva. Kada je posrijedi higijena i čistoća, savjet se odnosi na pacijente, koji bi se prije operacije trebali okupati ili otuširati, a stručno osoblje mora proći kroz uobičajeno precizno pranje ruku.

Stručnjaci WHO-a sugeriraju samo podrezivanje dlaka kako bi se olakšao pristup mjestu na kojem će se obaviti operativni zahvat.

Usto WHO od bolnica traži da prestanu propisivati antibiotike pacijentima nakon operacije kao rutinsku preventivnu mjeru. Naime, tu vrstu lijekova treba propisati isključivo ako se nakon operacije razvila upala. Ograničeno propisivanje antibiotika usporilo bi razvoj bakterija koje su otporne na takve lijekove. Upravo suprotno, WHO savjetuje da se pacijentima antibiotici daju dva sata prije operacije i za vrijeme operacije.

Po podacima WHO-a oko 11 posto pacijenata u siromašnim zemljama infekciju 'zaradi' za vrijeme operativnog zahvata. U afričkim zemljama, primjerice, petini žena podvrgnutih carskom rezu rana se inficira tijekom zahvata.

Iako nema međunarodnih statističkih podataka o infekcijama koje se jave nakon operacije, WHO procjenjuje da su svake godine u opasnosti milijuni života, do čega dolazi zbog rezistentnosti organizma na antibiotike.

Zbog takvih komplikacija u Sjedinjenim Državama pacijenti svake godine u bolnicama provedu 400.000 dodatnih dana, što stoji 900 milijuna dolara. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se