Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema smisla kao mjera zaštite

Svjetska organizacija za zdravlje životinja protiv istrebljenja svinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) izjasnila se danas protiv klanja svinja kao mjere suzbijanja pandemije virusa gripe tipa H1N1, dok se Egipat odlučio za tu mjeru.

OIE se zalaže protiv klanja u sadašnjoj krizi gripe tipa A/H1N1 u Sjevernoj Americi, po priopćenju te međuvladine organizacije sa sjedištem u Parizu. Egipat je najavio jučer da namjerava usmrtiti 250.000 svinja, što bi u prvo vrijeme moglo biti preventiva protiv gripe, a potom i kao mjera opće higijene.

Pročitajte i ovo Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete KBC Rijeka Za Dnevnik Nove TV Povećan broj intervencija hitne: Liječnik otkriva što činiti ako ste bolesni i kada im se javiti

>> VIDEO: Svinjska gripa u 11 američkih država, zabilježena i u Nizozemskoj

Po znanstvenim informacijama kojima raspolažu OIE i partnerske organizacije, taj novi virus gripe prenosi čovjek i nema dokaza zaraze svinja, kao ni da su svinje zarazile ljude, naglašava OIE. Organizacija upozorava svojih 174 država članica da 'klanje svinja neće pomoći u zaštiti od opasnosti za zdravlje ljudi i životinja' i podsjeća da konzumacija svinjskog mesa nije opasna.

U prošlosti su se epidemije životinjskog podrijetla zvali po zemljopisnom podrije

Naziv 'svinjska gripa', koji se rabi za epidemiju iz Meksika, nije prikladan jer virus koji ju je izazvao nije pronađen u životinja, navela je u ponedjeljak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE). U prošlosti je nekoliko epidemija gripe životinjskog podrijetla nazvano po zemljopisnom podrijetlu, npr. španjolska gripa (1918.-1919.) ili azijska gripa (1957.-58.), pa bi bilo razumljivo nazvati tu bolest sjevernoameričkom gripom, drži OIE. Glavni direktor OIE Bernard Vallat je upozorio da bi neprikladan naziv bolesti mogao naštetiti uzgajivačima svinja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene