Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svjetska banka i Wolfowitz traže 'strategiju izlaza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor guvernera Svjetske banke nastavio je u srijedu razmatrati odluku o sudbini njezinog predsjednika Paul Wolfowitza, nakon jučerašnjeg prekida na zahtjev SAD, a dok obje strane traže "strategiju izlaza" pregovori su ušli u kritičnu fazu, izviješćuje TV mreža MSNBC news.

Bijela kuća je u srijedu ponovo dala načelnu podršku Wolfowitzu, optuženom za kršenja pravila banke zbog velikodušne povišice svojoj partnerici, uz istodobnu konstataciju kako je ta epizoda bila udarac za banku i da je važno sačuvati "integritet institucije", signalizirajući da podrška Wolfowitzu slabi.

Pročitajte i ovo Turizam: Ilustracija - 1 PROBLEMI ZBOG ENERGENATA Hrvatski turizam čeka novi izazov: "Porast troškova ne prati porast prihoda koji smo ostvarili ove godine" Slika nije dostupna Predsjednik svjetske banke ispričao se zbog zapošljavanja ljubavnice

"To je svakako bila epizoda koja je ostavila modrice banci i sada treba naći izlaz kako bi se održao integritet institucije", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Iz neslužbenih izvora je izviješteno kako SAD nije uspio dobiti
podršku zemalja skupine G-8, izuzev Japana, za ostanak Wolfowitza, što djelomice može objasniti zaokret u retorici Bijele kuće.

Još jučer je Wolfowitzev odvjetnik, Robert Bennett, nakon očitovanja njegovog klijenta pred guvernerima WB-a, izjavio kako je Wolfowitz svojim istupom opravdao "punu podršku koju uživa od vodstva u Bijeloj kući".

Wolfowitz je u utorak pozvao upravni odbor da izbjegne dugoročnu štetu i riješi stvar na pošten i jednakopravan način kojim će se priznati kako su svi nastojali postupati ispravno".

Europske zemlje, na čelu s Njemačkom, otvoreno se protive ostanku Wolfowitza na čelu banke.

Njemačka ministrica za razvoj Heidemerie Wieczorek-Zeul, u srijedu je izjavila kako bi Wolfowitz, svojom ostavkom, napravio veliku uslugu Svjetskoj banci.

Wolfowitz (69) je na čelu WB-a od 2005., a prethodno je bio zamjenik američkog ministra obrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene