Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji o kojima američka vlada šuti

Svjedok otmice ubijenog američkog novinara: Napravio sam sve da ga spasim od ISIS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nitko me nije kontaktirao iako sam pokušao pomoći. Nitko mi se iz američke vlade nije obratio... Nitko me nije pitao što su ISIS-ovci htjeli, tražili...', ispričao je Yosef Abobaker.

Yosef Abobaker, čovjek koji je pomagao u Siriji (bio je tzv. fikser) američkom novinaru Stevenu Sotloffu pogubljenom od ruke džihadista Islamske države, kazao je za CNN kako ga američke vlasti nikada nisu kontaktirale iako je bio otet zajedno sa Sotloffom.

Abobaker i Sotloff oteti su u Siriji kolovozu 2013. godine zajedno s Abobakerovim bratom i dvojicom čuvara, njegovih rođaka. U jednom trenutku 15 naoružanih ISIS-ovaca izašlo je iz tri automobila i otelo ih. Nakon nekog vremena Abobaker je oslobođen, a Stevenu Sotloffu je odrubljena glava što su džihadisti zabilježili na video snimci.

'Nitko me nije kontaktirao iako sam pokušao pomoći. Nitko mi se iz američke vlade nije obratio... Nitko me nije pitao što su ISIS-ovci htjeli, tražili...', ispričao je Yosef Abobaker.
Njegove riječi je potvrdila i Sotloffova obitelj koja je bila u kontaktu s njegovim fikserom.

'To je bila samo jedna od mnogih pogrešaka američke vlade', izjavio je glasnogovornik obitelji za CNN.
Abobaker danas sebe krivi za Sotloffovu otmicu i ono što se dalje dogodilo.

'Bio sam jako ljut. Napravio sam sve da ga spasim. Kao da sam izgubio brata', kaže Sirijac.

Za otmicu američkog novinara Abobaker krivi vojnika na tursko-sirijskoj granici koji je možda izdao Sotloffa javivši ISIS-ovcima da je prešao granicu. Otmica se dogodila 20 minuta nakon što su ušli u Siriju. Za Abobakera su svi kazali kako je bio pouzdani fikser koji je radio s više od 100 novinara i dobro je zarađivao pa se za njega ne sumnja da je imao veze s otmicom.

'Ovo je druga poruka SAD-u': Pripadnici IS-a brutalno ubili i drugog taoca!


Yosuf je ispričao kako su ih ISIS-ovci odveli u tvornicu tekstila u predgrađu Aleppa i to je bio posljednji put da je vidio Sotloffa. Držali su ih u odvojenim prostorima. Abobakeru isprva nije bilo jasno tko su otmičari: imali su naglaske iz Maroka, Libije i Alžira. Nakon 15 dana Abobaker, njegov brat i rođaci su pušteni.

'Prije toga su me pitali znam li tko su oni. Kada sam kazao da mislim da su ISIS, odgovorili su da jesu i da bi me trebali ubiti. Rekli su da sam špijun i da radim za CIA-u i FBI, no da će me pustiti jer imam papire...No, obećali su da će me ubiti ako čuju da opet radim za novinare', ispričao je Abobaker.

Sotloffova obitelj vjeruje da je ISIS platio 50 tisuća dolara onima koji su im dali informaciju da je novinar ušao u Siriju. Abobaker je obitelji dao sve informacije koje je imao. Pokušao je doznati zna li netko nešto o Sotloffu zbog čega se vratio u Siriju. Čuo je da je novinar na novoj lokaciji, u Rakki. Nakon godinu dana napokon je doznao što se s njime dogodilo, gledajući vijesti na internetu.

Novinar koji mu je za rođendan poklonio malu kameru, ubijen je od ruke čovjeka u crnom.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRAŠNI DETALJI TORTURE DŽIHADISTA Žene tukli motkama i lancima, ovako su reagirale u trenutku kad su oslobođene Slika nije dostupna Narušeni odnosi ŠOKIRAO SVIJET 'Turska i džihadisti u tajnosti pregovaraju'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene