Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sydney 2012'

Svijetom hara novi soj virusa koji izaziva povraćanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi soj norovirusa prvo je uočen u Australiji, zbog čega je vjerojatno i dobio ime 'Sydney 2012', a zatim se ubrzo proširio po ostalim dijelovima svijeta.

Novi soj norovirusa, zimskog virusa koji izaziva povraćanje, proširio se iz Australije na Francusku, Novi Zeland i Japan i postupno postaje dominantni soj u Britaniji, objavile su u srijedu zdravstvene vlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

>> Povratak svinjske gripe, u Pekingu umrle dvije žene

Varijanta poznata kao 'Sydney 2012' identificirana je prošli tjedan u jednom znanstvenom radu, a britanska Agencija za zaštitu zdravlja (HPA) objavila je da je genetsko testiranje pokazalo kako taj soj sada izaziva više obolijevanja u Engleskoj i Walesu nego drugi sojevi.

'Sydney 2012' nema gore simptome od drugih, ali kao i ostali sojevi može izazvati teško povraćanje, dijareju i katkad vrućicu, glavobolju i želučane grčeve.

Norovirusi su ove zime brojniji nego što se očekivalo i u Britaniji i diljem Europe, kao i u Japanu i u drugim dijelovima svijeta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene