Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetka bolest

Svijet ovog dječaka je doslovce crno-bijeli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trogodišnjem je dječaku dijagnosticirana Akromatopsija - rijetka bolest zbog koje svijet nikad neće vidjeti onako kako ga vide drugi.

Roditelji trogodišnjeg Harveyja Webba često su u svom stanu boravili u mraku kako bi im sin mogao vidjeti lica. Dječak je, naime, oslijepio od svjetlosti te zbog toga mora nositi posebne sunčane naočale pomoću kojih bolje vidi. Njegovo je stanje poznato kao Akromatopsija što znači da svijet može vidjeti samo u crno-bijelim nijansama, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel

>> Dječak odlučio organizirati maturalnu zabavu jer svoju nikada neće doživjeti

Svoje sunčane naočale Harvey stavlja čim se probudi i nosi ih dok ne krene na spavanje, a one su dizajnirane tako da propuštaju samo 10% svjetlosti. Ipak, roditelji i dalje moraju zamračiti stan što je više moguće. Zbog korištenja takvih naočala, obitelj se morala nositi s raznim komentarima prolaznika koji su mislili da su naočale dio modnog izričaja, a ne nužna pomoć.

Akromatopsija je Harveyju dijagnosticirana u prosincu 2009. nakon što su roditelji primijetili da ima poteškoća pri fokusiranju. Riječ je o bolesti koja pogađa samo jednog od 35.000 ljudi i utječe na mrežnicu, odnosno stanice koje su odgovorne za boju i osjetljivost na svjetlost. Roditelji su bili šokirani kad su čuli dijagnozu. 'Mi smo bili šokirani, osjećao sam se užasno kad sam čuo kakvo je stanje', rekao je Andy, dječakov otac.

>> Dječak na leđima imao tumor teži od sebe

No, ne samo da Harvey ima takvu dijagnozu, već i njegova mlađa sestra, ali su za nju dovoljna zaštita obične sunčane naočale. 'Mi smo bili šokirani kad smo saznali, znali smo da oni neće biti u stanju vidjeti svijet onako kako ga mi vidimo', rekla je zabrinuta majka. Dr. Tony Moore, konzultant jedne bolnice iz Londona je kazao da će bolest zasigurno utjecati na njegove aktivnosti te da će zbog iznimne osjetljivosti na svjetlost uvijek biti nesiguran kad izađe vani.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene