Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u čast jedne osobe

Svijet obilježava prvi Međunarodni dan Nelsona Mandele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća skupština UN-a prvi je put proslavila novoproglašeni Međunarodni dan Nelsona Mandele odavanjem priznanja njegovom moralnom vodstvu i obećanjem da će se boriti protiv rasnog ugnjetavanja i promovirati mir u svijetu, javljaju u vjetske novinske agencije.

Ujedinjeni narodi usvojili su u studenome prošle godine rezoluciju o proglašenju 18. srpnja Međunarodnim danom Nelsona Mandele, na dan kada je taj bivši južnoafrički predsjednik, borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir rođen. Time mu je odano priznanje zbog njegova doprinosa rješavanju sukoba i unapređenju rasnih odnosa, ljudskih prava i pomirbe.

Pročitajte i ovo Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

>> Pokopana parunuka Nelsona Mandele

To je prvi put u povijesti da je UN proglasio međunarodni dan u čast jedne osobe.

Predsjednik Opće skupštine UN-a Ali Abdesalam Treki, nazvao je Mandelu, koji danas slavi 92. rođendan, 'ikonom' i 'jednim od najvećih moralnih i političkih čelnika našega vremena'.

Treki je pozvao svijet da obilježi ovaj dan jačanjem borbe 'za socijalnu jednakost i pravdu i traženjem mira kroz dijalog'.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, rekao je da je Mandela vodeća figura koja 'utjelovljuje najviše vrijednosti čovječanstva i one UN-a'.

U Mandelinom domu u Johannesburgu u subotu se okupilo 92 djece iz dvaju sela iz južnoafričke pokrajine Istočni Cape, odakle potječe i Mandela, javili su lokalni mediji.

Djeca su doputovala u Johannesburg kako bi pomogla Mandeli u proslavi njegova rođendana. Stiglo je 67 djece iz Mvezoa, sela gdje je rođen, i 25 iz sela Qunua u kojemu je odrastao.

Mandelu je također posjetilo izaslanstvo političke stranke kojoj je posvetio svoj život, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene