Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava podataka i prijetnja

Švicarski sud bivšeg bankara proglasio krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski sud u srijedu je proglasio bivšeg bankara Rudolfa Elmera krivim za kršenje bankarske tajne objavom privatnih podataka klijenata i prijetnju jednom zaposleniku u njegovoj bivšoj tvrtki Julius Baer.

Elmer je kažnjen novčanom kaznom od 7200 švicarskih franaka i suspendiran na dvije godine. Tužiteljstvo je tražilo osam mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 2000 franaka. Elmer je u srijedu na sudu u Zuerichu priznao da je poreznim vlastima poslao bankovne podatke zbog čega mu se sudi pod optužbom da je razotkrio bankovnu tajnu, no odbacio je optužbu da je prijetio bivšem poslodavcu Juliusu Baeru.

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo Slika nije dostupna Proglašen krivim pa uhićen Zbog davanja podataka WikiLeaksu opet uhićen bivši bankar

Elmer (55), jedan od prvih koji su putem WikiLeaksa objavili privatne dokumente, rekao je da je informacije objavio na internetu pošto švicarske vlasti nisu htjele reagirati. 'Etika poslovanja s obje strane Atlantika razočarala me', rekao je bivši bankar na sudu. Optužio je banku da progoni i njega i obitelj te da ga je pokušala ušutkati s 500.000 švicarskih franaka.

>> Švicarski bankar priznao da je odao bankovnu tajnu

Elmer je priznao da je 2005. zaprijetio da će razotkriti podatke o klijentima ako Julius Baer ne prekine akcije protiv svojih zaposlenika, no odbacio je optužbe da je prijetio bombom sjedištu bivšeg poslodavca. Slučaj za koji Elmer odgovara na sudu ne tiče se objave podataka klijenata banke na WikiLeaksu, već na ranija razotkrivanja bankovne tajne u Švicarskoj. Elmer je u ponedjeljak predao dva CD-a s podacima o 2.000 računa otvorenih na Kajmanskom otočju utemeljitelju WikiLeaksu Julianu Assangeu u Londonu, što je bilo snažno medijski popraćeno.

I suđenje u srijedu je privuklo veliko zanimanje medija i više desetaka prosvjednika. Švicarska je lani morala dati pojedinosti o oko 4.450 računa američkim vlastima u sklopu sporazuma o poreznoj istrazi američkih klijenata UBS-a, najveće švicarske banke. Nijedan od tih bankara nije bio sudski progonjen u Švicarskoj. Julius Baer tvrdi da Elmer vodi osobnu kampanju 'zastrašivanja i osvete' i želi diskreditirati banku i njezine klijente pošto je banka odbacila njegove zahtjeve da mu isplati odštetu pošto je otpušten.

Bankovna tajna Švicarske u središtu je pozornosti otkako je Njemačka kupila tajne podatke od informatora kako bi pronašla vlastite državljane koji su utajili porez. Zviždač Bradley Birkenfeld, koji je pomogao razotkriti utaju poreza što je bila vrlo raširena pojava bogatih američkih klijenata UBS-a, sada zbog toga služi 40-mjesečnu zatvorsku kaznu u Pennsylvaniji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene