Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražna odluka

Vlada se oglasila o odluci švicarskog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski Savezni sud odbacio je dio zahtjeva za odgodu provedbe presude Arbitražnog suda u Švicarskoj u slučaju između Republike Hrvatske i mađarskog MOL-a.

O ovoj odluci oglasila se i Vlada RH čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) "PROCES JE NAMJEŠTALJKA" Sanader zadovoljan odlukom arbitražnog suda: "Ovo je apsolutno dovoljno da se sruši slučaj protiv mene" Slika nije dostupna NE ŽELI O DETALJIMA Dobrović o presudi za arbitražu: "Imamo obavezu i morat ćemo platiti"

''Republika Hrvatska je početkom veljače Saveznom sudu Švicarske podnijela tužbu za poništaj arbitražnog pravorijeka u predmetu RH v. MOL koji se vodio prema arbitražnim pravilima UNCITRAL-a.

Republika Hrvatska je također zatražila odgodu izvršenja pravorijeka dok se ne odluči o osnovanosti podnesene tužbe.

Odlukom Saveznog suda Švicarske od 12. travnja 2017. odbija se zahtjev Hrvatske za suspenzivnim učinkom, odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016.

U Odluci je istaknuto kako ista nema utjecaja na odluku o osnovanosti podnesene žalbe od strane Hrvatske.

Odluka povodom tužbe za poništaj arbitražnog pravorijeka se očekuje naknadno'', priopćili su iz Vlade.

Angažirani švicarski odvjetnici

Zahtjev za osporavanje odluke Arbitražnog suda podnio je 1. veljače hrvatski odvjetnički tim, što je tada potvrdio i premijer Andrej Plenković.

Tada je rekao da su angažirani švicarski odvjetnici te da će osporavati proceduru arbitraže, među ostalim i argumentima koji se protive sastavu arbitražnog suda te pravu na saslušanje.

"Riječ je o argumentima koji su vrlo dobro potkrijepljeni, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će u postupku koji slijedi, a to će biti nekoliko mjeseci, ti razlozi koji su navedeni, a njih je nekoliko, biti na odgovarajući način sagledani od strane švicarskog saveznog suda", rekao je tada premijer Andrej Plenković.

Međutim, švicarski Savezni sud odbacio je hrvatsku tužbu. "Budući da predlagatelj, čiji je zahtjev odbacio Arbitražni sud, prikazuje, u prilog svom zahtjevu za suspenzivnim učinkom da je Arbitražni sud odredio da mora platiti značajne svote novca protustranci s osnova troškova arbitražnog postupka, dodajući da, ako prisilna provedba presude u ovom trenutku ima prednost pred pravom presuđenim u postojećem prizivu, ista će biti izložena ozbiljnom riziku da se neće moći vratiti već naplaćene svote", kaže se, među ostalim u obrazloženju odluke, koju je objavio N1.

"Uzimajući u obzir da navedene predlagateljeve optužbe, koje ničime nisu potvrđene te koje je protustranka pobila u svom odgovoru kojemu do sada nije bilo prigovoreno u odgovoru predlagatelja, nisu po prirodi takve da bi mogle utvrditi ostvarenje jednog ili drugog od ta dva uvjeta, zahtjev za suspenzivnim učinkom se stoga odbacuje", kaže se u odluci kojom se odbacuje zahtjev za suspenzivnim učinkom.

Član arbitražnog sudišta HGK Miljenko Giunio kazao je za Hinu da je zahtjev za poništenje arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL i dalje otvoren, a da se odluka švicarskog saveznog suda od 12. travnja odnosi na odgodu provedbe arbitražne odluke po pitanju materijalnih troškova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene