451459
451459
451459
451459
451459

Švicarski glasači podržali zakon o prisluškivanju

  • , 25.09.2016., 18:50
  • Autor:
  • komentara

Švicarski glasači podržali su novi zakon o prisluškivanju, što je pobjeda vlade koja tvrdi da u svijetu sve većeg nasilja tajne službe moraju imati šire ovlasti.

 
 
 
 
Švicarska (Foto: Getty Images)
Švicarska (Foto: Getty Images)

Predloženi zakon na referendumu podržalo je 65,5 posto glasača, pokazuju konačni rezultati.

Švicarska policija i obavještajne službe imale su ograničene ovlasti u usporedbi s drugim razvijenim zemljama: prisluškivanje telefonskih razgovora i nadzor elektroničke pošte bili su prije zabranjeni bez obzira na okolnosti.

No novi zakon to će promijeniti.

Vlada ustraje na tome da nije bila svrha postavljanje sustava koji će prikupljati ogromnu količinu podataka, slično onome što je razvila američka Nacionalna sigurnosna agencija koja je na sebe privukla pažnju javnosti djelomice i zbog otkrića bivšeg zaposlenika Edwarda Snowdena.

"To nije sveopće prisluškivanje", rekao je zastupnik i potpredsjednik Kršćansko-demokratske stranke Yannick Buttet za televizijsku mrežu RTS kad su objavljeni rezultati.

"Radi se o tome da se obavještajnim službama prepusti da rade svoj posao", dodao je.

Švicarski ministar obrane Guy Parmelin rekao je da s novim mjerama Švicarska više "nije u podrumu međunarodnih standarda, već na gornjem katu".

Parmelin ustraje da švicarski sustav nije usporediv sa sustavom "SAD-a ili drugih velikih sila koje se bore da nađu pravu ravnotežu između privatnosti i sigurnosti.

Prisluškivanje telefonskih razgovora i nadzor elektroničke provodit će se samo odobrenjem saveznog suda, ministarstva obrane i vlade, prema tom zakonu. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se