Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri referendumske inicijative

Švicarci svemu rekli 'ne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarci su danas odlučivali o ukidanju jedinstvene porezne stope za bogate strance, o otkupu goleme količine zlata koje bi se potom čuvala u Švicarskoj te strožim ograničenjima za useljenike. Svemu su rekli - ne.

Švicarski glasači u nedjelju su uvjerljivo odbacili sve tri inicijative referenduma i to o ukidanju jedinstvene porezne stope za bogate strance, o otkupu goleme količine zlata koje bi se potom čuvala u Švicarskoj te strožim ograničenjima za useljenike što bi dodatno opteretilo bliske gospodarske veze s Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Slika nije dostupna Za kafiće, kina, kazališta... Većine ja zaokružila "da": Izašli na referendum zbog COVID potvrda i podržali njihovo uvođenje

Većina od 26 švicarskih kantona odbacila je sva tri prijedloga, prenosi agencija AFP i dodaje da se prema tome narodne incijative smatraju odbačenima.

Švicarski sustav izravne demokracije omogućuje svakome tko prikupi dovoljno potpisa za svoju inicijativu da o tome ishodi referendumsko izjašnjavanje.

Švicarska TV postaja SRF u prvim je projekcijama ishoda glasovanja objavila da će inicijativa "Spasimo naše švicarsko zlato", koju je predložila desničarska Švicarska narodna stranka zbog zabrinutosti da je središnja banka u prošlosti prodala previše zlata, vjerojatno biti odbačena sa 78 posto biračkih glasova protiv.

Milijunaški ženevski kanton izglasao 'ne' poreznoj reformi

"Taj prijedlog više ne postoji", procijenio je za SRF Claude Longchamps iz instituta za istraživanje i ispitivanje javnog mnijenja GfS iz Berna.

Inicijativom se tražilo da Švicarska Narodna Banka obavezno poveća svoje zlatne rezerve sa sadašnjih 8 posto na 20 posto, što bi uzrokovalo probleme u trenucima kad ta banka na svaki način pokušava obraniti tečaj od 1,20 franaka za 1 euro, određen na vrhuncu krize europske valute.

Tek nešto manje, 74 posto glasača, po projekcijama je odbilo drugu inicijativu kojom se za čak 75 posto, na manje od 17 tisuća, željelo smanjiti godišnji broj dozvola za imigrante u odnosu na sadašnje razine kako bi se smanjio negativni utjecaj na čistoću švicarskog okoliša.

Da je inicijativa prihvaćena, to bi još više otežalo položaj Švicarske u pregovorima da zadrži niz povoljnih trgovinskih sporazuma s EU, svojim najvećim gospodarskim partnerom, a koji su usko povezani s obvezom osiguravanja slobodnog kretanja radnika.

Projekcije ishoda glasovanja pokazuju da su Švicarci odbili i treću inicijativu, kojom se željelo ukinuti porezne olakšice bogatim strancima.

Prvi rezultati pokazali su da je 68,7 posto stanovnika Ženeve, koji se smatra kantonom milijunaša, odbacilo ukidanje jedinstvene porezne stope za strane bogataše. Da je inicijativa prošla moguće je da bi neki od 5729 stranih milijunaša koji radije plaćaju porezni paušal od milijardu švicarskih franaka (830 milijuna eura), nego poreze u vlastitoj domovini odlučilo iseliti, što bi švicarskoj donijelo rupu u proračunu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene