Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SolarStratos

DO RUBA SVEMIRA NA SOLARNI POGON Projekt Švicarca koji je već ostvario nevjerojatan podvig

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svega par mjeseci nakon što su dvojica švicarskih pilota dovršila povijesni let oko svijeta zrakoplovom na solarni pogon, novi švicarski avanturist otkrio je projekt solarnog zrakoplova kojim želi dosegnuti - rub svemira.

SolarStratos je zrakoplov dvosjed, na solarni pogon i s jednim propelerom, kojim Švicarac Raphael Domjan želi poletjeti u stratosferu. Njegov zrakoplov ima površinu krila od 22 kvadratna metra, koja je u cjelosti prekrivena solarnim ćelijama, koje proizvode električnu energiju, koja u konačnici pokreće motor i propeler zrakoplova.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Kokain - 2 Podržao i dio struke Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije"

"Naš cilj je pokazati da nam trenutna tehnologija pruža mogućnost da postignemo iste i veće performanse od onih koje omogućuje korištenje fosilnih goriva", rekao je Domjan tijekom otkrivanja svojeg zrakoplova u zračnoj bazi Payerne u Švicarskoj.

"Električna i solarna vozila su među najvećim izazovima 21. stoljeća, a SolarStratos može letjeti na visini od 25 kilometara", ističe Domjan, a prenosi The Local. Na toj visini lete još samo špijunski zrakoplovi.

SolarStratos bi s testiranjima i letovima trebao započeti u veljači 2017. godine, dok se letovi na srednjim visinama predviđaju za ljeto 2017. godine. Prvi letovi prema stratosferi trebali bi se dogoditi tek u 2018. godini.

Kako bi zrakoplov bio što lakši (a time i učinkovitiji), Domjan namjerava nositi svemirsko odijelo, umjesto postavljanja sustava za održavanje tlaka u pilotskoj kabini. Njegovo svemirsko odijelo isto tako bi trebalo koristiti solarnu energiju pa bi Domjan bio i u tome pionir, odnosno prvi u svijetu.

"Put do stratosfere i nazad trebao bi okvirno trajati oko pet sati: dva i pol sata da dođe do ruba svemira, 15 minuta leta između danjeg svjetla i zvijezda te tri sata za povratak na tlo", stoji u Domjanovom priopćenju.

Domjanu ovaj projekt nije prvi veliki pothvat koji je napravio koristeći isključivo solarnu energiju. Godine 2012. postao je prvi čovjek na svijetu koji je oplovio svijet brodom na isključivo solarni pogon.

"Mogućnost ovog zrakoplova da probije stratosferu otvara vrata mogućnosti da električno i solarno komercijalno zrakoplovstvo dođe na korak do svemira", ističe se u navedenom priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene