Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Švicarac skočio sa 650 metara Da Vincijevim padobranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan švicarski padobranac jučer je u Payenneu skočio s visine od 650 metara replikom padobrana koji je krajem 15. stoljeća osmislio Leonardo da Vinci, objavio je AFP.

"Točno u 18.58 sam dodirnuo stazu na vojnom aerodromu u Payenneu. Bilo je savršeno", izjavio je Olivier Vietti-Teppa, zaljubljenik u sportsko padobranstvo koji je tako ostvario prvi skok do tla u povijesti takvom napravom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zapanjujuća nezgoda VIDEO Padobran mu se prerano otvorio i zapeo za helikopter! Slika nije dostupna Skok s padobranom VIDEO Evo kako izgleda panorama Istre s 4.000 metara!

Britanac Adrian Nicholas pokušao je izvesti takav skok 2000. godine, ali je tijekom pada odbacio Da Vincijev padobran težak 80 kilograma i spustio je klasičnim padobranom.

Nakon iskakanja iz helikoptera na 650 metara od tla, padobran je otvorio na 600 metara visine, dodao je Vietti-Teppa.

Padobran je izrađen od modernih materijala, prema uputama koje je Leonardo iznio u jednom tekstu iz 1485. godine, uz koji je bila skica piramidalnog padobrana.

Naprava se sastoji od "četiri jednakostranična trokuta dužine 7 metara, napravljena od platna za padobrane", objasnio je Švicarac. 

Baza piramide napravljena je od rupičastog platna koje omogućuje uporabu stroja stiskanjem krutog okvira koji je predvidio svestrani renesansni umjetnik.

Ono što je malo nezgodno je činjenica da se napravom ne može upravljati. 

"Padate onako kako vjetar hoće", rekao je Vietti-Teppa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene