Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOZMIČKI PLAVI BALON

NEVJEROJATAN SVEMIR Hubble snimio prizor koji ostavlja bez daha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski teleskop Hubble nedavno je snimio zapanjujući nebeski prizor, koji se nalazi u zviježđu Carina udaljenom oko 30.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Kozmički plavi balon koji kruži oko zviježđa Wolf-rayet poznatog kao WR 31a, zapravo je međuzvjezdani oblak sastavljen od prašine, vodika, helija i drugih plinova.

Pročitajte i ovo Ekstremi bogataša - 1 Ekstremne ekspedicije Ovisnost o adrenalinu ili obijesno trošenje? Pogledajte koji su sve pothvati nekih milijardera Slika nije dostupna Nova studija ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe?

Znanstvenici vjeruju da je ova svemirska maglica nastala prije 20.000 godina, kada su zvjezdani vjetrovi u interakciji s vanjskim slojevima vodika izbacili zvijezde.

Na službenim stranicama NASA-e stoji kako se trenutno kozmički balon širi prema van i to brzinom od oko 220.000 kilometara na sat.

 

Sparkling at the center of this beautiful image is a star located about 30,000 light-years away. The distinctive blue...

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on 26. veljače 2016

Dosadašnja istraživanja svemira pokazala su da životni ciklus ovakvog zviježđa traje nekoliko stotina tisuća godina. Vrijeme je to kojeg znanstvenici nazivaju tek 'treptajem oka' u kozmičkim terminima.

'Unatoč činjenici da svoj životni ciklus počinju s masom koja je čak 20 puta veća od Sunca, Wolf-Rayet zvijezde obično izgube pola svoje mase u razdoblju manjem od 100.000 godina', napominju iz NASA-e.

'Te zvijezde će na kraju završiti svoj život kao spektakularne supernove, a zvjezdani materijal koji je nastao pri velikoj eksploziji kasnije će hraniti novu generaciju zvijezda i planeta', stoji u opisu zviježđa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene