Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dokazi

MATRIX JE UPRAVO DOBIO KOZMIČKE RAZMJERE "Svemir je samo velik i složen hologram"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemir je zapravo jedan veliki hologram ili tako barem tvrde astrofizičari, ističući da za takvu tvrdnju postoji jednaka količina dokaza kao i za tradicionalna objašnjenja svemira.

Svemir je, vrlo lako moguće, jedan "velik i složen hologram", a naša vizija života u tri dimenzije isto tako je možda samo iluzija. Barem tako kažu astrofizičari koji proučavaju pozadinsko kozmičko mikrovalno zračenje, odnosno energiju koja je ostala nakon Velikog praska (Big Bang).

Pročitajte i ovo Ema Donev Prestižno natjecanje Čudo od djeteta: 14-godišnja Ema lovi svjetsku znanstvenu nagradu, a pomoći joj možemo svi Ante Radonić Muskovi sateliti Neobične pojave na nebu: "Uvijek je nekoliko satelita blizu Hrvatske, gore ih je već 3000"

Naime, proučavajući navedeno zračenje, astrofizičari su otkrili znatnu količinu dokaza da je svemir u kojem živimo zapravo hologram. U najmanju ruku, za ovu egzotičnu teoriju postoji jednaka količina dokaza kao i za tradicionalnu ideju svemira kakvog poznajemo, tvrde astrofizičari sa Sveučilišta u Southamptonu, koji su surađivali s kolegama iz Italije i Kanade.

Da je svemir samo uvjerljiva projekcija, poput primjerice 3D projekcije filma u kinu u kojoj percipiramo dubinu, iako znamo da ona dolazi zapravo s ravnog ekrana, ideja je koja potječe iz 90-ih godina 20. stoljeća. Ta teorija sugerira da se sve što vidimo i percipiramo kao 3D stvarnost te vrijeme, zapravo na granicama ravne površine.

"Zamislite da sve što vidite, osjećate i čujete u tri dimenzije (kao i vaša percepcija vremena), zapravo proizlazi iz ravne, dvodimenzionalne površine. Ideja je to slična običnim hologramima, gdje je trodimenzionalna slika upisana na dvodimenzionalnu površinu, poput holograma na kreditnoj kartici", ističe Kostas Skenderis, profesor matematike na spomenutom sveučilištu, a prenosi Independent.

"No ipak, u ovom slučaju je riječ o kodiranju čitavog svemira", dodaje Skenderis.

To istraživanje moglo bi ujediniti dva središnja dijela našeg razumijevanja fizike - teoriju relativnosti koja objašnjava stvari na najvećoj skali te kvantnu teoriju, koja objašnjava stvari na najmanjoj razini.

"Holografija je ogroman skok naprijed u načinu na koji razmišljamo sastavu i postanku svemira. Znanstvenici već desetljećima rade na spajanju teorije relativnosti i kvantne teorije, a neki vjeruju da koncept hologramskog svemira ima potencijal pomiriti te dvije teorije. Nadam se da će nas ovo istraživanje dovesti korak bliže tom cilju", zaključio je Skenderis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene