Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Švedska: Za pokušaj sabotaže nuklearnog reaktora osumnjičen Hrvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
53-godišnjeg Marina Božića, Hrvata koji već duže vrijeme živi u Švedskoj, a ima i kriminalnu prošlost, policija sumnjiči za pokušaj sabotaže nuklearne elektrane u švedskom Oskarshamnu.

Reaktor koji proizvodo oko 10 posto električne energije u Švedskoj, prije dva dana je zatvoren radi predostrožnosti. No, kako policija nije pronašla dokaze da je u njemu podmetnut eksploziv, očekuje se da će uskoro ponovno biti pušten u pogon. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šteta na reaktorima VIDEO: Nove snimke pokazuju svu strahotu Fukushime Slika nije dostupna Zbog prijetnje eksplozivom zatvorena nuklearna elektrana

Dvojica radnika elektrane koji su uhićeni u srijedu, pušteni su kući, no još se čekaju potpuniji nalazi plastične vrećice koju je u elektranu unio jedan od njih, Hrvat Marino Božić. Naime, na rutinskom pregledu pri ulasku u elektranu, detektor je otkrio tragove eksploziva.

>> Zbog prijetnje eksplozivom zatvorena nuklearna elektrana

>> Pušteni osumnjičeni za pokušaj sabotaže nuklearne centrale u Švedskoj

"Pokazivao ih je samo plastičnoj vrećici, na mojoj odjeći i rukama ih nije bilo. Kada sam im rekao da sam vrećicu dobio od kolege, tek tada je nastala prava panika jer je on već bio na svom radnom mjestu u reaktoru broj 3", ispričao je Božić u intervuu za švedski list Expressen.

"Nosio sam vrećicu od kolege u kojoj su bili pjena za brijanje i toaletna voda, a sada će me pratiti etiketa "terorist" cijeli život", rekoa je Božić koji je zajedno sa 44-godišnjim kolegom suspendiran dok ne završi istraga.

Specijalci koji su pretraživali njihove sobe u blizini nuklearke te njihove domove u gradu Norrkopingu, nisu pronašli ništa sumljivo.

Božić kaže kako je u elektrani počeo raditi tek prije 10-ak dana, točnije 12. svibnja. Do tog je posla upravo zbog svoje kriminalne prošlosti teško i došao, iako kako je rekao, već godinama pokušava 'okrenuti novi list'. 

Policija je potvrdila kako je Božić bio osuđivan radi nekoliko manjih kaznenih djela, uključujući posjedovanje droge i napad. 
To je potaknulo Švedski nuklearni inspektorat na istragu kako je Božić uopće došao do tog posla jer zaposlenici u neklearnim elektranama ne smiju imati kriminalni dosje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene