Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Uzbuna u Švedskoj

Upućen poziv lokalnim vlastima da ubrzaju pripreme za mogući rat s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska vlada pozvala je lokalne vlasti širom zemlje da ubrzaju pripremu planova za mogući budući rat dok rastu napetosti s Rusijom, rekao je u petak jedan švedski dužnosnik.

Lokalne vlasti dobile su pismo o tome ovaj tjedan, rekao je Svante Werger, voditelj službe za informiranje Agencije za izvanredne situacije.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Razoren grad Avdiivka Potencijalna opasnost "Ovako će izgledati baltičke zemlje ako ih napadne Rusija": Grozomorno upozorenje o sudbini europskih gradova

Ruska aneksija Krima i sukob na istoku Ukrajine zabrinjavaju Švedsku i njezine susjede, a švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je prošli mjesec da se situacija i dalje pogoršava.

"Planiranje za prijetnju rata u praksi je, u velikoj mjeri, izostalo od 2000.", rekao je Werger. "Zahtjevi su sada drugačiji i odredbe će biti strože."

Stockholm je prošle godine odlučio pojačati civilnu zaštitu i pismo lokalnim vlastima dio je tih napora, rekao je.

To će uključivati sudjelovanje gradskih dužnosnika u vježbama s vojskom, osiguranje sigurnih komunikacija i provjeru skloništa, navodi agencija u pismu.

Švedska, koja nije članica NATO-a, jača svoje oružane snage. Značajno je povećala izdvajanja za obranu i ponovno rasporedila vojnike na baltičkom otoku Gotlandu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene