Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na suprotnim stranama

Švedska i Turska osudile rezoluciju o genocidu nad Armencima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu i Švedske Carl Bildt osudili su u subotu u usvajanje rezolucije u švedskom parlamentu kojom se masakri Armenaca 1915. nazivaju genocidom, što je izazvalo bijes Turske.

Bildt koji sudjeluje ne neformalnom sastanku europskih ministara vanjskih poslova rekao je kako je to 'žalosno jer politizacija povijesti ne služi nikome'. Bildt je dodao da žele pomirenje Turaka i Armenaca jer 'odluke poput ove služe samo povećanju napetosti'. U Finskoj je turski ministar vanjskih poslova ponovio kritike svoje vlade.

Pročitajte i ovo Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj

'Stajalište švedskog parlamenta je šokantno za nas jer parlamenti ne bi trebali donositi odluke o povijesti, to je neprihvatljivo', čime je aludirao i na Odbor američkog predstavničkog doma koji je prošlog tjedna usvojio neobvezujuću mjeru kojom se osuđuju ubojstva prije gotovo stotinu godina, tijekom zadnjih dana Otomanskog carstva. Švedski parlament u četvrtak je odobrio rezoluciju kojom se ubojstva Armenaca, što su ih počinile otomanske vojne snage tijekom Prvog svjetskog rata, nazivaju genocidom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene