452043
452043
452043
452043
452043

Švedska će biti članica NATO-va Strateškog komunikacijskog centra

Neutralna Švedska priključit će se NATO-ovu Centru izvrsnosti za stratešku komunikaciju sa sjedištem u susjednoj Latviji, u prilikama porasta napetosti s Rusijom na području Baltika, priopćio je taj centar u petak.

 
 
 
 
NATO (Foto: AFP)
NATO (Foto: AFP)

"Priključenje NATO-vu centru izvrsnosti STRATCOM-u kao partner suradnik korak je koji je za Švedsku po sebi razumljiv", rekao je za AFP Janis Sarts, ravnatelj tog tijela kojemu je sjedište u Rigi.

Švedska vojska se nedavno službeno i trajno vratila na otok Gotland u Baltičkome moru, dok kruže nagađanja je li zemlja sposobna braniti svoj teritorij od Rusije.

Švedska nije članica NATO-a, ali je u Partnerstvu za mir koje je pokrenuto 1994. radi jačanja vojne suradnje saveza i zemalja nečlanica.

Sarts je dodao da se Finska, druga neutralna zemlja na Baltiku, već priključila STRATCOM-u uspostavljenom 2015. u vrijeme krajnje zabrinutosti da će Kremlj utjecati na većinu latvijskih stanovnika koji govore ruskim jezikom, u jeku ukrajinske krize.

Uz Latviju, u centru je trenutačno još šest NATO-vih članica: Velika Britanija, Estonija, Njemačka, Italija, Litva i Poljska.

Francuska i Nizozemska su pokazale zanimanje da u budućnosti budu članice. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se