Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na čelu Mađarska

Svečano predano predsjedanje EU-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgija je u Budimpešti Mađarskoj svečano predala šestomjesečno presjedanje Europskom unijom.

'Mađarska je već u povijesti dokazala svoju privrženost slobodi i zato joj Belgija s nadom predaje smjenu. Iako je belgijsko predsjedništvo postiglo rezultate mađaraskom je ostalo mnogo za učiniti', rekao je belgijski premijer Yves Leterme u zgradi mađarskog parlamenta pod reflektorima u boji mađarske trobojnice, crvenoj, zelenoj i bijeloj te plavoj za EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eenergetska neovisnost Španjolska ih ima više od 300, Hrvatska nijednu: ''Interes građana postoji, ali nedostaje političke volje'' Nova geotermalna elektrana - 2 Uskoro počinje bušenje Mali hrvatski grad vijest je na svjetskoj burzi: Stigla velika tvrtka i već se priča o milijunskim ulaganjima

Leterme je pozdravio program mađarskog predsjedanja i istaknuo da je 'gospodarskim rastom i otvaranjem novih radnih mjesta moguće izgraditi snažnu Europu', referirajući se na slogan mađarskog predsjedanja.

'Europi trebaju inovacija i domišljatost'

'Energetika će biti na dnevnom redu summita u veljači' jer je to ključno pitanje, istaknuo je belgijski premijer i dodao da Europi trebaju 'inovacija i domišljatost' te pozvao Mađarsku da uvede 'europski zaštitni znak'.

Mađarski premijer Viktor Orban je sa svoje strane čestitao belgijskom predsjedništvo na ostvarenom i najavio 2011. godinu kao 'godinu preporoda'. U petak će Europska komisija održati radnu sjednicu s mađarskom vladom nakon koje će predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i premijer Orban razgovarati u četiri oka.

Prioriteti mađarskog predsjedništva su zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske i integracija Roma kao najveće i najdiskriminiranije etničke manjine u Europskoj uniji, pitanje javnog duga u EU-u, posebice u rizičnim zemljama kao što su Grčka, Irska, Portugal i Španjolska, politika EU-a za razdoblje od 2014. do 2020., te možebitno uključivanje Rumunjske i Bugarske u schengensku zonu, što je postalo manje izvjesno nakon što su Njemačka i Francuska izrazile svoje rezreve. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene