Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lani njih 94.000

Sve više Talijana 'bježi' iz zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina znanstvenika koji se isele iz Italije, njih 73 posto, nikad se više ne vraćaju u domovinu.

Zbog gospodarske krize i visoke nezaposlenosti sve više Talijana odlučuje se napustiti zemlju, a broj Talijana koji su 2013. odselili u inozemstvo veći je od broja ilegalnih imigranata, objavljeno je u srijedu u Rimu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik o Banskim dvorima 'Dovoljno kritiziram Vladu, odolijevam napasti da budem oporba' Slika nije dostupna Loše nam se piše... Hrvatska u recesiji: Investicije zamrle, izvoz pada, dug države raste...

Prošle je godine Italiju napustilo 94.000 njezinih građana, što je za 16 posto više nego 2012., a u Italiju je prispjelo 43.000 iliegalnih imigranata, rezultati su istraživanja zaklade Migrantes Talijanske biskupske konferencije (CEI). Prema istom izvoru, 56,3 posto oni koji su odselili iz Italije muškarci su, a 60 posto njih su neoženjeni. 36,2 posto su u dobi između 18 i 34 godine, a 26,8 posto njih imaju između 35 i 49 godina.

Posao u inozemstvu sve više traže i akademski obrazovani građani iz gospodarski razvijenijeg sjevernog dijela zemlje, a najomiljenija odredišta najnovijih iseljenika su Njemačka, Švicarska i Velika Britanija. Stručnjaci u tehničkim i prirodoslovnim zvanjima, liječnici, kemičari i biolozi uglavnom odlaze u zemlje njemačkog govornog područja.

Prošle je godine 1.365 Talijana odselilo u Austriju.

Većina znanstvenika koji se isele iz Italije, njih 73 posto, nikad se više ne vraćaju u domovinu. Talijanski stručnjaci za demografiju upozoravaju da to predstavlja veliki gubitak za zemlju i dugoročno ju osiromašuje.

Iseljavanje najgore pogađa južnu Italiju, odakle mladež odlazi ne samo u inozemstvo, nego i u bogatije sjeverne dijelove zemlje.

Dvije trećine mlađih od 34 godine na jugu Italije nemaju posao, a to je slučaj i s 30 posto stanovnika toga dijela zemlje sa završenim fakultetom u istoj dobnoj skupini, objavio je gospodarski institut Svimez. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene